Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovarsko-srijemska županija
  • 09.01.2019. 07:30

Podižu produktivost: Povezali navodnjavanje, uzgoj intenzivnih kultura i agro-logistiku

Gotovo 72 milijuna kuna vrijedni su projekti navodnjavanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, financirani iz Programa ruralnog razvoja. Međutim, Županija je otišla i korak dalje. Izgradnju sustava navodnjavanja povezala je s pokretanjem uzgoja radno intenzivnih kultura i agro-logistikom u neposrednoj blizini!

Foto: Ana Ercegovac/Hrvatske vode
  • 819
  • 60
  • 0

I Vukovarsko-srijemska županija je uspješna u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja. Najistočnija hrvatska županija, kaže nam voditelj Odsjeka za infrastrukturu u Upravnom odjelu za poljoprivredu VSŽ, Hranimir Jurić, prema svojim topografskim, pedološkim i klimatskim karakteristikama ima sve preduvjete za razvoj intenzivnog poljodjelstva s osnovnim ciljem proizvodnje hrane. Pomoći razvoju definitivno će i potpisani ugovori za financiranje sustava javnog navodnjavanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji vrijedni gotovo 72 milijuna kuna.

"Obzirom na usvojeni Nacionalni plan navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u 2005. godini (NAPNAV), te zahvaljujući prirodnim karakteristikama područja i izraženom interesu potencijalnih korisnika sustava navodnjavanja, izrađen je 2006. godine "Plan navodnjavanja za područje Vukovarsko-srijemske županije". Ovim Planom ostvaren je temelj za izradu projektnih dokumentacija detaljnije razine prvenstveno onih korisnika koji su već iskazali interes za navodnjavanjem, ali i svih ostalih potencijalnih korisnika.

Sustavi navodnjavanja vrijedni 72 milijuna kuna

Nakon izrade potrebne projektne dokumentacije i ishođenja građevinskih dozvola i usvajanja Programa ruralnog razvoja, Županija je prijavila dva projekta sustava javnog navodnjavanja na Natječaj za provedbu podmjere 4.3. "Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva“, provedba tipa operacije 4.3.1. "Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja", objašnjava nam početke. 

Sustavom navodnjavanja do kvalitetnije i stabilnije poljoprivredne proizvodnje

U svibnju 2017. potpisani su Ugovori o financiranju sustava navodnjavanja. Riječ je o Sustavu navodnjavanja Blata – Cerna - Cerna (cca 550 ha) čiji su korisnici OPG-i, izvor vode rijeka Bitulja, potrebe za vodom u prosječnoj godini 1.144.332 m3, a sušnoj 1.619.310 m3. Crpna stanica imat će kapacitet od 322 l/s, a vrijednost projekta je cca 34 milijuna kuna. Drugi je Sustav navodnjavanja Sopot - Vinkovci, Rokovci (730 ha). Korisnici: PIK Vinkovci d.d. i OPG-i, izvor vode rijeka Bosut, potrebe za vodom u sušnoj godini 1.684.038 m3, crpna stanica ima kapacitet od 485 l/s, a vrijednost projekta je cca 37 milijuna kuna. 

"Radovi na izgradnji sustava započeli su početkom jeseni, a rok za izvođenje je 18 mjeseci. Vremenske prilike su bile idealne za izvođenje radova, kao izvođačima, tako i poljoprivrednicima da je postavljanje tlačnog cjevovoda na poljoprivrednim površinama na oba sustava izvedeno gotovo u cijelosti. 

Povećanje poljoprivrednih površina s izgrađenom infrastrukturom navodnjavanja rezultirat će kvalitetnijom i stabilnijom poljoprivrednom proizvodnjom, što bi trebalo dovesti do povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda kako na domaćem tako i na europskom tržištu. Navodnjavanje je također jedna od mjera učinkovite borbe protiv suše", naglašava H. Jurić.

Povezali projekte i moderniziraju proizvodnju 

Kako dodaje, uz sustave navodnjavanja županija je pokrenula projekt i Agrotehnološki centar Vukovarsko-srijemske županije koji je razvojni projekt od strateške važnosti za područje županije. To je objekt za doradu, skladištenje i distribuciju voća i povrća. Namjena ovog infrastrukturnog objekta je osiguranje logističke infrastrukture koja će proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja, te će služiti za obavljanje sljedećih aktivnosti: usluge skladištenja i hlađenja, usluge korištenja linija za doradu (oprema ATC-a), usluge marketinga, usluge savjetovanja i planiranja proizvodnje, usluge organizacije edukacija, istraživanje i razvoj novih tehnologija proizvodnje u suradnji sa znanstveno-istraživačkim institucijama, omogućavanje održavanja praktične nastave za srednje strukovne škole, organizacija proizvodnje za poznatog kupca te usluge prodaje voća i povrća. 

"Planirana lokacija AT Centra je predviđena u Općini Cerna, u industrijskoj zoni, lokacija je udaljena 500-tinjak metara od javnog sustava navodnjavanja Blata-Cerna. Moderna poljoprivreda u globalnoj eri mora biti tržišno orijentirana i odgovoriti na promjene u ponudi i potražnji. Nužno je potrebno primijeniti suvremenu tehnologiju u proizvodnom procesu, te ako postoje uvjeti početi s navodnjavanjem proizvodnih površina jer ćemo na taj način podići produktivnost, a što bi rezultiralo time da jedno gospodarstvo ostvaruje dobre, pa i odlične prihode od poljoprivredne proizvodnje.

To je slučaj kod ovih projekata u kojem povezujemo izgradnju sustava za navodnjavanje, pokretanje uzgoja radno intenzivnih kultura s agro-logistikom u neposrednoj blizini", zaključuje voditelj. 


Fotoprilog


Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Sustav navodnjavanja Ruralni razvoj Podmjera 4.3.


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]