Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 26.10.2022. 16:30

Pet milijuna kuna za poljoprivrednike koji koriste zemljište zaštićeno kao kulturno dobro

Otvoren je Javni poziv za dodjelu potpore, a najviši iznos bespovratnih sredstava po korisniku iznosi 50 tisuća kuna, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Martina Pavlović (ilustracija)
  • 5.806
  • 331
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je Javni poziv za dodjelu potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima koji koriste zemljište zaštićeno kao kulturno dobro

Zahtjevi se podnose zaključno s 15. studenoga, a za provedbu Programa potpore osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna.

Riječ je, podsjećaju, o Programu izrađenom u suradnji s Ministarstvom kulture i medija u cilju prilagodbe poljoprivredne djelatnosti na gospodarstvima koja imaju obvezu provođenja određenih administrativnih postupaka i provedbe mjera zaštite kulturnog dobra, pri čemu najviši iznos bespovratnih sredstava po korisniku iznosi 50 tisuća kuna.

"Između ostalog, sufinancirat će se troškovi obnove zapuštenih poljoprivrednih površina, revitalizacije povijesnih regulacija vodenih tokova, kupovine motokultivatora i njihovih priključaka koji omogućavaju obradu zemlje na manjim dubinama te nabava ručnog alata potrebnog za obrađivanje zemljišta, uz brojne druge", pojašnjavaju. 

Navode i da je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano 1.130 arheoloških kulturnih dobara, a velik dio njih smješten je na poljoprivredno obradivim katastarskim česticama.

Takve poljoprivredne površine, kažu, zahtijevaju dodatna ulaganja i troškove te posebne načine obrade zemljišta, a nerijetko se nalaze na područjima koja imaju i određena dodatna prirodna ograničenja

Naglašavaju i da program za koji je otvoren Javni poziv za podnošenje Zahtjeva za dodjelu sredstva, predstavlja mogućnost potpore kao kompenzacije za smanjenu dohodovnost zbog obveze poštivanja propisa o propisa o zaštiti kulturne baštine. On je i, kažu, značajan pomak u revitalizaciji zapuštenih dijelova kulturnih krajolika kojima je jedna od sastavnica višestoljetno poljoprivredno korištenje zemljišta (poput Starogradskog polja na Hvaru, koje je upisano na Popis svjetske baštine UNESCO-a).

Sva pitanja vezana uz Javni poziv mogu se slat i na adresu agroekologija@mps.hr.


Tagovi

Potpora Javni poziv Kuturno dobro Zemljište


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]