Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OBŽ
  • 12.12.2021. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Osječko-baranjska županija uvela nove mjere potpora poljoprivrednicima

Sufinanciraju se troškovi klanja u registriranim objektima, a poljoprivrednicima na novoosnovanim gospodarstvima županija plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Tu su i dodatne potpore za mlade.

Foto: Depositphotos/MariaiC
  • 976
  • 147
  • 2

"Osječko-baranjska županija je prepoznala probleme koje imaju naši poljoprivrednici pa smo kroz dvije nove mjere pokušali olakšati njihov početak poslovanja kao i određene troškove koji im stvaraju problem", kazala je pročelnica za poljoprivredu te županije, Silva Wendling u razgovoru za Osječku televiziju.

Jedna od novih mjera je potpora za prvo osnivanje poljoprivrednog gospodarstva, a kako kaže, Županiji je prihvatljiv trošak plaćanja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za razdoblje od dvije godine od osnivanja. Naime, ovu potporu mogu ostvariti nositelj OPG-a kao i njegov član. "Ako je nositelj korisnik potpore mlađi od 41 godinu intenzitet se povećava za 20 posto, a maksimalni iznos koji može ostvariti je 6.000 kn godišnje", napomenula je pročelnica.

Druga nova potpora se odnosi na financiranje troška usluga klanja u registriranim objektima. "Znamo da naši poljoprivrednici moraju stoku klati u za to registriranim objektima što im predstavlja trošak", pojasnila je Wendling rekavši da su u tom slučaju prihvatljivi korisnici OPG-ovci kao i poljoprivrednici koji imaju registrirane zadruge, trgovačka društva, obrte i udruge.

Dodatne potpore za mlade

Pročelnica naglašava da visina potpore ovisi o vrsti stoke te da se njezin intenzitet povećava ako je prijavljen korisnik mladi poljoprivrednik. "U nekim mjerama smo posvetili posebnu pozornost na mlade, a u dvije smo naglasak stavili na ekološku proizvodnju", ističe.

Naime, ako se mladi poljoprivrednik nalazi u tom sustavu ili je u prijelaznom razdoblju da bude registriran kao ekološki proizvođač, povećava mu se intenzitet potpore.

"Znamo da smo županija s najvećim brojem takvih proizvođača koji su upisani u Upisnik. Slijedom toga smo smatrali da i povećanje potpore za one koji su u sustavu te proizvodnje je nešto na što treba staviti naglasak i što će potaknuti druge korisnike krenu u to", kazala je pročelnica. 

Na pitanje koliko su zadovoljni odazivom ljudi odgovara da su korisnici to prepoznali i da se redovno javljaju. "Osnovno je bilo da se izvrši ulaganje, korisnik sam plati trošak i mi mu refundiramo sredstva. Ove se potpore ne mogu dobiti unaprijed", naglasila je dodavši da su zadovoljni kako su ih poljoprivrednici prihvatili te da dosta njih pokreće preradu jer su svjesni da će finalnim proizvodom postići veću cijenu.

Što se tiče regionalnog distribucijskog centra otkriva da se sve odvija prema planu, a prema riječima izvođača postoji mogućnost da radovi budu gotovi u srpnju.

Što je sve otkrila o ulaganjima kao i samoj poljoprivredu OBŽ-a pogledajte u videu:


Tagovi

Silva Wendling OBŽ Osječka televizija Potpore Sufinanciranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]