Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 02.04.2019. 15:50

Odbor za poljoprivredu glasovao o ZPP-u: Iznos za izravna plaćanja neće se smanjivati

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta glasovao je o sedam tisuća amandmana podnesenih na reformu ZPP-a.

Foto: European Union 2019 - Source: EP.
  • 998
  • 64
  • 0

Nakon gotovo 10 mjeseci rada na zakonodavnom paketu vezanom uz reformu Zajedničke poljoprivredne politike, s 27 glasova "za“, 17 glasova "protiv“ i jednim suzdržanim glasom usvojeno je stajalište Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta o prijedlogu Uredbe o strateškim planovima u okviru ZPP-a, priopćeno je iz ureda europarlamentarke Marijane Petir.

Glavni elementi usvojenog stajališta Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj izvjestiteljice Esther Heranz iz redova Europske pučke stranke odnose se na odgađanje primjene sustava nacionalnih strateških planova u okviru ZPP-a iza 2020. godine, usmjeravanje najmanje 20% izravnih plaćanja te najmanje 30% proračuna za ruralni razvoj za ekološke aktivnosti, ograničavanje izravnih plaćanja na 100.000 EUR, usmjeravajući min 5% izravnih plaćanja malim i srednjim gospodarstvima. Također, usvojenim se stajalištem traži daljnja potpora malim, mladima, novim poljoprivrednicima i ženama u ruralnim područjima. 

Ne smanjuje se iznos predviđen za izravna plaćanja

Na temelju amandmana zastupnice Petir, Europski parlament je podržao stajalište kojim se Hrvatskoj omogućava zadržavanje prava iz Ugovora o pristupanju Uniji tijekom 2021. i 2022. godine unatoč najavi da će proračun za poljoprivredu zbog Brexita biti smanjen. "Iznos predviđen za izravna plaćanja tj. potpore hrvatskim poljoprivrednicima se ne smanjuje, a zadržat će se i iznos potreban za razminiranje u okviru tzv. minske omotnice“, rekla je Petir.  

Prihvaćen je amandman zastupnice Petir kojim će Hrvatska moći dodijeliti posebne potpore poljoprivrednicima koji proizvode u područjima stradalim ratom, kao i u područjima s prirodnim i ostalim ograničenjima. Hrvatska je dobila i iznimku za veću fleksibilnost u prijenosu financijskih sredstava između prvog i dugog stupa. Naime, Hrvatska uz Poljsku, Mađarsku i Slovačku ima značajan dio omotnice namijenjen ruralnom razvoju, čak 46%, dok većina drugih država članica ima ispod 25%. Petir pojašnjava da će se osiguranom fleksibilnošću moći prenositi sredstva iz II stupa u I stup ZPP-a što će dodatno pomoći hrvatskim poljoprivrednicima kako bi dobili izravna plaćanja za svoju proizvodnju. 

Usvojen je i prijedlog zastupnice Petir za bolje razlikovanje i usmjeravanje potpora za mlade i nove poljoprivrednike gdje ona vidi prostor za pomoć samozapošljavanju hrvatskih branitelja kao i drugih potencijalnih novih poljoprivrednika u dobi iznad 40 godina starosti. 

Mladim poljoprivrednicima i do 100.000 eura 

"Izdvajanja za mlade poljoprivrednike iznosit će najmanje 2% omotnice ZPP-a. No, svaki mladi poljoprivrednik moći će za pokretanje svog poljoprivrednog gospodarstva umjesto dosadašnjih 50 tisuća EUR-a dobiti 100 tisuća EUR-a“, rekla je Petir. 

U popis intervencija za koje države mogu dodijeliti potpore u okviru ruralnog razvoja dodana je i intervencija za žene ruralnim područjima. "Nadam se da će upravo ovo usvojeno izvješće Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj biti prihvaćeno i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta jer predstavlja dobru startnu poziciju za Hrvatsku i naše poljoprivrednike u daljnjim pregovorima Parlamenta s Vijećem i Komisijom,“ zaključila je zastupnica, stoji u priopćenju. 


Tagovi

EU Parlament ZPP Marijana Petir Potpore Brexit


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).