Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 3
  • 08.02.2021. 10:30

Od danas se možete prijaviti za mjeru 3, znate li što je uopće i kako se provodi?

Jedna je od najslabije korištenih mjera Programa ruralnog razvoja i to je ono što se pokušava promijeniti. Koje su joj prednosti i tko ima pravo aplicirati na natječaj?

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
  • 5.683
  • 392
  • 0

Od danas, 8. veljače od 12:00 sati pa sve do 31. prosinca, isto tako do 12:00 sati, možete se javiti na treći Natječaj za provedbu mjere 3. "Sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode".

Točnije, riječ je o podmjeri 3.1. "Potpora za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete", tipa operacije 3.1.1. "Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., s ukupnim iznosom raspoloživih sredstava od 8,5 milijuna kuna. 

No, krenimo redom: mjera 4 je najizdašnija, mjera 6 uredno bilježi najviše pristiglih zahtjeva, a što je uopće mjera 3

Svrha Natječaja je, prema pojašnjenju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralno razvoju, podizanje vrijednosti domaćih poljoprivrednih proizvoda kroz sudjelovanje u sustavima kvalitete s ciljem stvaranja njihove prepoznatljivosti na tržištu.

Na drugom natječaju zaprimljeno 48 zahtjeva 

Prihvatljivi korisnici su oni koji prvi put ulaze ili najdulje pet godina sudjeluju u:

  • sustavu kvalitete za zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, sustavu za zajamčeno tradicionalne specijalitete te sustavu neobveznih izraza kvalitete u skladu s EU i nacionalnom zakonodavstvu ili
  • nacionalnom sustavu kvalitete ili
  • sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje (uključujući ekološke pčelare) pod uvjetom da nisu korisnici mjere 11 "Ekološki uzgoj“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020 (odnosno da nisu podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu za tu mjeru), osim kategorije ekoloških prerađivača koji mogu istovremeno biti korisnici mjere 11 "Ekološki uzgoj“ iz Programa i tipa operacije 3.1.1.

Ujedno, riječ je o jednoj od najmanje korištenih mjera. Kako su nam odgovorili iz APPRRR-a, na drugi Natječaj za operaciju 3.1.1. koji je bio otvoren od 20. kolovoza 2018. do 30. rujna 2020. godine odnosno do isteka raspoloživosti sredstava, zaprimljeno je 48 zahtjeva. Traženi iznos potpore je 3.034.568,07 kuna. 

Zahtjevi su se obrađivali odmah po njihovom zaprimanju te su im nakon završene administrativne kontrole izdane Odluke o dodjeli sredstava ili o odbijanju.  

"Nakon izdavanja Odluke o dodjeli sredstava korisnik podnosi Zahtjev za isplatu jedanput godišnje kroz najduže pet kalendarskih godina i po realizaciji prihvatljivih troškova za predmetnu godinu, a najkasnije do 31. prosinca zajedno s dokumentacijom iz Priloga 2. Natječaja", opisuju.

Zahtjev za isplatu se podnosi nakon dobivanja Potvrde o sukladnosti sa Specifikacijom proizvoda izdane od ovlaštenog kontrolnog tijela/Zapisnika o stručnoj kontroli u ekološkoj proizvodnji i Certifikata koji je posljednji u tekućoj godini i obuhvaća troškove u vezi s obavljenim kontrolama nužnim za izdavanje navedenih dokumenata. Ovisno o datumu izdavanja Odluke o dodjeli sredstava neki korisnici su podnijeli Zahtjev za isplatu prve/druge/treće rate te su im sredstva isplaćena po završetku administrativne kontrole zahtjeva za isplatu. 

(Ne)mogućnost korištenja mjere 11 i tipa operacije 3.1.1.

No, vezano uz navedenu mjeru, najviše upita odnosi se na uvjet prema kojemu su prihvatljivi korisnici oni koji prvi put ulaze ili najdulje pet godina sudjeluju u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje (uključujući ekološke pčelare) pod uvjetom da nisu korisnici mjere 11, osim kategorije ekoloških prerađivača koji mogu istovremeno biti korisnici mjere 11 iz Programa i tipa operacije 3.1.1.

Upravo zbog navedenog, a što je istaknuto i tijekom javnog savjetovanja, mišljenje je da su ekološki proizvođači/prerađivači diskriminirani u odnosu na ostale koji sudjeluju u shemama kvalitete. Korištenje IAKS potpora, smatraju proizvođači, odnosi se isključivo na agrotehničke mjere dok je prerada potpuno nova aktivnost. 

Koji su to prerađivači koji mogu biti istovremeni korisnici IAKS mjere 11 i mjere 3, pitanje je koje smo postavili i Agenciji. Prema odgovoru kojeg smo dobili, potpora u sklopu mjere 11 koju ostvaruju uključuje troškove sudjelovanja u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje kao i troškove stručne kontrole i certifikacije te iz tog razloga korisnici nisu prihvatljivi korisnici tipa operacije 3.1.1 jer bi se radilo o duplom financiranju što nije prihvatljivo. 

"Ekološki prerađivači prihvatljivi su korisnici tipa operacije 3.1.1., ako mogu dokazati troškove godišnje kontrole prerađenih proizvoda od strane kontrolnih tijela uz poštivanje svih ostalih uvjeta propisanih pravilnikom i natječajem", stoji u odgovoru. 

Dokazana kvaliteta 

Podsjećamo, da je slabo korištena i da to žele promijeniti, rekao nam je i prošle godine tadašnji ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić. Odnosno, da se kroz sustav označavanja "Dokazana kvaliteta" planira i mogućnost povlačenja sredstava EU fondova za marketinške aktivnosti i izlazak na tržište tih proizvoda. Mjera 3, naime, nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača.

Objavljen treći Natječaj za tip operacije 3.1.1. vrijedan 8,5 milijuna kuna

Na konkretnom primjeru to izgleda ovako: Još 2018. tvrtka Vrankić j.d.o.o. prijavila se te ostvarila pravo na potporu koja se odnosi na troškove ulaska u sustav kvalitete; godišnji troškovi sudjelovanja u tom sustavu; troškovi stručne kontrole i certifikacije ovlaštenog kontrolnog tijela. Odobren im je iznos od 84.500 kuna. 

"To je sasvim u redu. Mi se ne žalimo", rekao nam je tad Marinko Vrankić objašnjavajući da je riječ o tome da će idućih pet godina imati plaćen nadzor količina i proizvodnje ličkog krumpira. Dakle, oko 17.000 kuna godišnje, što bi i inače morali platiti, će platiti, ali će im Agencija za plaćanja u roku 60 do 90 dana vratiti te novce. A navedeni iznos moći će iskoristiti za nešto drugo. 

Zaključno, objavljen je treći natječaj za navedenu mjeru pa zašto ne iskoristiti mogućnosti koje pruža.


Tagovi

Mjera 3 Ruralni razvoj Certificiranje Dokazana kvaliteta Zaštićene oznake


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.