Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 07.08.2020. 09:00

Obrtna sredstva za ruralni razvoj: Izmjena uvjeta kreditiranja

Ministarstvo poljoprivrede, APPRRR i HBOR potpisali su Dodatak Sporazumu o financiranju kojim se ujednačavaju ranije definirani rokovi neovisno o zatraženom iznosu sredstava potrebnih za neometano odvijanje proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja.

Foto: Jumpstory
  • 2.292
  • 288
  • 0

Dodatak Sporazumu o financiranju kojim se mijenja okvir provedbe ranije pokrenutog financijskog instrumenta "Obrtna sredstva za ruralni razvoj“ potpisali su Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Hrvatska banka za obnovu razvitak, navodi se na stranici Ministarstva. 

Kako pojašnjavaju, Dodatkom se uvodi mogućnost dužeg roka korištenja odobrenih sredstava (6 mjeseci umjesto ranije definiranog roka korištenja od 3 mjeseca) kao i dužeg roka otplate kredita (5 godina uključujući mogući poček do 12 mjeseci neovisno o zatraženom iznosu kredita).

"Ministarstvo poljoprivrede je, osluškujući potrebe potencijalnih krajnjih primatelja sredstava dostupnih putem financijskih instrumenata te koristeći sve dostupne mogućnosti i potencijale Programa ruralnog razvoja u ovom izazovnom razdoblju za sektore poljoprivrede, prerade i šumarstva, pristupilo ovoj izmjeni kako bi se omogućilo ujednačavanje postupanja za sve potencijalne krajnje primatelje u skladu s inicijativom financiranja obrtnih sredstava potrebnih za nesmetano odvijanje poslovnih aktivnosti svih prihvatljivih krajnjih primatelja čije je poslovanje pogođeno pojavom pandemije", naglašavaju. 

Više o Obrtnim sredstvima za ruralni razvoj pročitajte ovdje

Podsjećamo, navedenim je cilj olakšati pristup financiranju obrtnih sredstava potrebnih za neometano odvijanje proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja za prihvatljive krajnje primatelje pogođene pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Dodana vrijednost ovog financijskog instrumenta je:

  • niža efektivna cijena kredita za ciljane krajnje primatelje kroz nisku kamatnu stopu te oslobođenje od plaćanja naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja i korištenja kredita (naknade za obradu kreditnog zahtjeva, naknade za rezervaciju sredstava) kao i naknada za izmjenu uvjeta kreditiranja uključujući naknadu za prijevremeni povrat kredita;
  • financiranje cjelokupnog iznosa potrebnih obrtnih sredstava, u skladu s iznosima kredita;
  • smanjeni zahtjevi za instrumentima osiguranja.

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Obrtna sredstva za ruralni razvoj Ministarstvo poljoprivrede Sporazum HBOR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).