Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 09.06.2016. 18:30

Novi rok za isplatu potpora - 15. listopada?

Europski komisionar za poljoprivredu Phil Hogan najavio je fleksibilnost konačnog roka za isplatu potpora poljoprivrednicima EU.

Foto: Phil Hogan
  • 9.589
  • 489
  • 0

Iako je nedavno od strane Agencije za plaćanja najavljena isplata poljoprivrednih potpora zaključno s 30. lipnja 2016. godine (kako je i propisano Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi), europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan najavio je fleksibilnost konačnog roka za isplatu potpora poljoprivrednicima EU.

Hogan planira produžiti datum do kojega bi sve zemlje članice EU izvršile isplatu izravnih plaćanja na račune poljoprivrednika, bez ikakvih redukcija stopa vraćanja potpora iz EU državama članicama - naglasio je.

Produženje roka isplate potpora do listopada

To bi produžilo rok isplate sa 30. lipnja na 15. listopada 2016. Hoganova inicijativa odgovor je na poteškoće zemalja članica koje imaju problem u kompletiranju isplata do 30. lipnja.

Najava povjerenika Hogana o mogućnosti produljenja roka za isplatu izravnih potpora do 15.10. neće imati utjecaja na isplatu potpora hrvatskim poljoprivrednicima!

U normalnim uvjetima, za isplate koje se obave u srpnju (nakon uobičajenog roka), reducirao bi se povrat novca iz EU za 10%, za isplate koje se obave u kolovozu za 25%, a u rujnu za 45% - no u ovom slučaju redukcije neće biti, naglašava Hogan.

Hogan: To nije izgovor za odugovlačenje!

Ovo je izuzetna mjera koja odražava probleme s kojima se suočavaju Agencije za plaćanja - posebno u prvoj godini isplata potpora putem principa Zajedničke poljoprivredne politike. Stoga smatraju kako bi ova mjera mogla dosta olakšati proces prilagodbe za države članice.

No, s obzirom na ovisnost proizvođača o potporama, posebno u današnjim tržišnim uvjetima, povjerenik Hogan je upozorio kako se ova mjera ne smije uzimati kao izgovor za usporavanje isplate te je apelirao na agencije da im isplata potpora bude prioritet. Kako će se to odraziti na procese isplate u hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), upitali smo Leticiju Hrenković, voditeljicu Službe za odnose s javnošću i informiranje.

APPRRR će potpore isplatiti do 20. lipnja!

"Najava povjerenika Hogana o mogućnosti produljenja roka za isplatu izravnih potpora do 15.10. neće imati utjecaja na isplatu potpora hrvatskim poljoprivrednicima, koja će završiti kako je i planirano - do 30. lipnja 2016. godine", izjavila je Leticija Hrenković za Agroklub.

Foto: Phil Hogan


Tagovi

APPRRR Phil Hogan Izravne potpore


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]