Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 28.04.2020. 07:30

Novi prijedlog proračuna EU: Manje novca za ZPP i ne tako dobar plan?

Nakon što je Europska komisija još u veljači predložila smanjenje proračuna za ZPP, poljoprivredno- prehrambeni sektor uoči sastanka vezanog za proračun, jednoglasno ju je pozvao da zadrži iznos za poljoprivredu barem na onoj razini kao što je to u 2020. godini.

Foto: Karolina Rastija
  • 818
  • 47
  • 0

Nakon što je Europska komisija najavila smanjenje proračuna za Zajedničku poljoprivrednu politiku, poljoprivredno-prehrambeni sektor uoči sastanka koji se treba održati 29. travnja i na kojem treba biti predstavljen ažurirani višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021.-2027. godine, jednoglasno ju je pozvao da zadrži iznos za ZPP, barem na onoj razini vrijednosti kao što je to u 2020. godini.   

Podsjećamo, najnoviji nacrt budžeta, koji je na sastanku na vrhu u veljači predložio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, rezultirao je ukupnim smanjenjem za ZPP u iznosu od 5 milijardi eura.

Copa Cogeca: Poljoprivreda treba biti prioritetni sektor u ovoj krizi

U pismu upućenom Ursuli von der Leyen, europska poljoprivredna organizacija Copa-Cogeca pozvala je na odgovarajuću proračunsku raspodjelu za ZPP, koja je barem jednaka izdatcima u trenutnom VFO-u. Organizacija je tražila od Komisije da poljoprivredu razmatra kao prioritetni sektor u planu ekonomskog oporavka, omogućujući da i mjere izvan proračuna ZPP-a budu usmjerene prema poljoprivrednicima.

Završena rasprava o Zelenom planu, što očekuje poljoprivrednike u idućem razdoblju?

Europsko vijeće mladih poljoprivrednika (CEJA) dalo je podršku Copi. "Mladi poljoprivrednici očekuju da će proračun biti barem kao dosadašnji kako bi svoju proizvodnju mogli obavljati neometano. Ne razumijem kako oni misle da se poljoprivreda razvija ako ju stalno zakidaju", rekao je predsjednik CEJA-a Jannes Maes.

Brojni zastupnici kao i države članice ne podržavaju smanjenje proračuna

Tijekom saslušanja s povjerenikom za poljoprivredu Janusom Wojciechowskim, nekoliko je parlamentaraca u Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta (COMAGRI) izrazilo zabrinutost zbog mogućnosti daljnjeg smanjenja ZPP-a, a smanjenje se nije svidjelo ni državama članicama.  

Farmeri se izborili za više cijene: Zabranjena sniženja ispod troškova proizvodnje

U visoko pozdravljenom španjolskom tzv. ne-dokumentu koji je premijer Pedro Sanchez predstavio Europskom vijeću, zadržana su izdvajanja za Kohezijsku politiku i ZPP na istoj razini kao što su sada.

"Ključno je osigurati da se ZPP-u pruži odgovarajuća potpora kako bi se poljoprivrednici mogli prilagoditi sve većim potrebama pogotovo sada u ovoj krizi. Mislim da dosta njih u Komisiji vjeruju kako će sve što su planirali prije krize biti i nakon što ona prođe, no nažalost to neće biti tako", rekao je Sanchez.


Tagovi

Europska komisija ZPP Proračun Copa Cogeca CEJA Pedro Sanchez


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs