Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 14.09.2020. 12:00
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

Nova ulaganja u tovno govedarstvo - potpisani ugovori vrijedni 12,9 milijuna kuna

Ovi novi ugovori, čijem je potpisivanju nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, sveukupno čine 1.069 ugovorenih projekata/korisnika s odobrenim iznosom potpore od gotovo 2 milijarde kuna.

Foto: Jumpstory
  • 285
  • 239
  • 0

Nova 42 ugovora iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja za ulaganja u tovno gospodarstvo u vrijednosti 12,9 milijuna kuna, potpisana su u petak 11. rujna na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Dodatno, Ministarstvo poljoprivrede sektoru tovnog gospodarstva pomoglo je i realizacijom izvanredne mjere pomoći za proizvođače tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom COVID-19. Raspodjelom osiguranih sredstava iz izvanredne mjere iznos potpore iznosio je 4 milijuna kuna.

Ovi novi ugovori, čijem je potpisivanju nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, sveukupno čine 1.069 ugovorenih projekata/korisnika s odobrenim iznosom potpore od gotovo 2 milijarde kuna za tip operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a za tip operacije 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš čini sveukupno 475 ugovorenih projekata/korisnika u iznosu od gotovo 670 milijuna kuna.

Najosjetljivija poljoprivredna grana

Kako je priopćeno iz Ministarstva, ministrica je obišla Visoko gospodarsko učilište u Križevcima u društvu dekanice Marijane Ivanek-Martinčić, ali i Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka HAPIH-a, koji je opremljen visoko kvalitetnim uređajem za kontrolu ostataka antibiotika u medu te novim uređajem za automatizirano pranje i pripremu bočica. Primjenjuju se i novi uređaji za laboratorijsku analitiku selekcijskih uzoraka mlijeka koji omogućuju ispitivanje diferenciranih somatskih stanica u mlijeku te najnoviji opremljen odgovarajućim softverom koji je preduvjet za provedbu ovakvih vrsta analiza. U laboratoriju se na razini jednog mjeseca provede oko 30 tisuća laboratorijskih ispitivanja komercijalnih uzoraka i oko 120 tisuća laboratorijskih ispitivanja uzoraka mliječnosti.

Posjet je završila obilaskom Poljoprivredne zadruge Štriga. Zadruga je specijalizirana za uzgoj, tov i prodaju bikova (junadi) s kapacitetom oko 1.100 grla, a trenutno ih je na gospodarstvu 984.

"Ovaj kraj je poznat po razvijanju jedne od možda naših najosjetljivijih poljoprivrednih grana, a to je govedarstvo te smo iskoristili priliku i razgovarali s brojnim poljoprivrednicima na terenu koji su iznijeli svoje probleme s kojima se susreću. Svjesni smo odgovornosti i činit ćemo sve u pronalasku što boljih rješenja u ovom sektoru", naglasila je i dodala da je čak 96 % hrvatskog mlijeka koje proizvode hrvatski poljoprivrednici prve klase dok je 2002. godine, kada je laboratorij počeo s radom svega 18% domaćeg mlijeka bilo prvoklasno.

"Pijte prvoklasno i svježe mlijeko, pijte domaće“, zaključila je Vučković.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Ugovori Mjera 4 Marija Vučković Tovno gospodarstvo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!