Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 07.06.2021. 16:30

Nova IAKS operacija: 10.1.17 Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama

Osim nove, napravljene su i izmjene u postojećim operacijama mjera 10 i 14 zbog čega se rok za izmjene ili dopune već podnesenih jedinstvenih zahtjeva produljuje do 13. srpnja 2021. godine.

Foto: Lucija Bencarić
  • 6.948
  • 561
  • 0

Kako smo već objavili, Ministarstvo poljoprivrede uvodi nove potpore i promjene u postojećim IAKS mjerama 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene i 14 Dobrobit životinja, a koje su stavljene u javno savjetovanje.

Tako je jedna od novih potpora u Mjeri 10 tip operacije 10.1.17 Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama, a kako bi se ono ostvarilo poljoprivredno zemljište na kojem se provodi poljoprivredna proizvodnja mora biti registrirano u ARKOD sustavu i označeno kao oranica.

Nadalje, korisnik mora Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnijeti jedinstveni zahtjev na kojem traži ulazak u sustav potpore za PUS na listu A i prijavljuju površine na listu B, a u skladu s propisanim rokovima podnošenja jedinstvenog zahtjeva te preuzeti dvogodišnju obvezu provođenja operacije potpisivanjem jedinstvenog zahtjeva na listu A.

"Svake godine tijekom trajanja obveznog razdoblja korisnik je dužan na jedinstvenom zahtjevu zatražiti  potporu za Poticanje uzgoja stajskog gnoja (PUS) na listu A i prijaviti površine na listu B u skladu s propisanim rokovima podnošenja jedinstvenog zahtjeva“, stoji u izmjenama.

PUS korisnik je dužan ispunjavati sljedeće obveze:

  • svake godine tijekom dvogodišnjeg obveznog razdoblja završiti izobrazbu ili koristiti individualno savjetovanje ili sudjelovati u demonstracijskoj aktivnosti u trajanju od najmanje 6 sati vezano uz M10
  • u skladu s obavljenom analizom tla izraditi i provoditi petogodišnji plan gnojidbe
  • obavezno je korištenje stajskog gnoja na oranici, dozvoljena količina dušika iz stajskog gnoja iznosi najviše do 170 kg N/ha
  • voditi evidenciju o provođenju svih radnji iz točki 1. - 3. ovoga članka na Obrascu 38. iz Priloga 4. ovoga Pravilnika
  • tijekom obveznog razdoblja provoditi operaciju na istim površinama u skladu s podnesenim zahtjevom za ulazak u sustav potpore i donesenom Odlukom o ulasku u sustav potpore kojom se utvrđuje obvezna površina.

Petogodišnji plan gnojidbe iz stavka 1. točke 2. ovoga članka korisnik dostavlja uz jedinstveni zahtjev prve godine prilikom ulaska u sustav potpore na uvid podružnici Agencije za plaćanja najkasnije do 23. srpnja 2021. godine.

Kod tipova operacija 10.1.3. Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti, 10.1.4 Pilot mjera za zaštitu kosca i 10.1.5 Pilot mjera za zaštitu leptira povećavaju se postojeći iznosi potpore.

Što se tiče izmjena za potpore cvjetnih traka, one trebaju sadržavati propisane cvjetne vrste iz Tablice 4a ili 4b Priloga 4. ovoga  Pravilnika, moraju se kositi dva puta godišnje, a umjesto jedne košnje dozvoljeno je malčiranje. Također, košnju ili malčiranje treba obaviti u srpnju i nakon cvatnje (od 15. rujna do 15. listopada), a mogu se zaorati najranije 1. listopada.

Izmjene mjere 14

U Mjeru 14 u tipu operacije 14.1.2 Dobrobit životinja u svinjogojstvu, kod kategorije životinja krmače i nazimice, uvodi se potpora za Poboljšanu skrb u prasilištu te Smanjenje toplinskog stresa u ljetnim mjesecima pojačanim protokom zraka ili raspršivanjem vodom.

Povećani su, podsjećamo i iznosi potpore za pojedine zahtjeve dobrobiti životinja u svim tipovima operacija. Kod odbijene prasadi, tovnih svinja, brojlera i purana potpora će se izračunavati uvažavajući turnusni karakter proizvodnje

"U svim tipovima operacija koji u okviru područja dobrobiti Poboljšana hranidba imaju zahtjev izrade i provedbe plana hranidbe uvodi se obveza kombiniranja ovog područja dobrobiti sa najmanje jednim zahtjevom iz ostalih područja dobrobiti životinja", naglašavaju.

Također, u tipu operacije 14.1.4 Dobrobit životinja u kozarstvu i tipu operacije 14.1.5 Dobrobit životinja u ovčarstvu uvedeno je novo područje dobrobiti životinja Poboljšana hranidba te je uvedena diferencirana potpora za koze i ovce u proizvodnji mlijeka te mesa.

O kojim se sve izmjenama radi možete pogledati ovdje.

Zbog uvođenja navedenih novih vrsta potpora produljuje se rok za zaprimanje zahtjeva do 28. lipnja 2021. godine. Sukladno tome produljuje se rok za izmjene ili dopune već podnesenih jedinstvenih zahtjeva do 13. srpnja 2021. te rok za zakašnjele zahtjeve do 23. srpnja 2021., kao i rok za dostavu potrebne dokumentacije u pojedinim mjerama, zaključuje se u objavi.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

IAKS mjere Javno savjetovanje Mjera 10 Mjera 15 Tip operacije 10.1.17


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]