Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 16.08.2019. 13:30

Morali ste nadomjestiti grlo? Evo koja su pravila kod dobivanja potpora za autohtone pasmine

Nadomještanje se obavlja u roku od 60 dana od događaja koji je doveo do nadomještanja te je Agenciju za plaćanja potrebno o istome obavijestiti najkasnije u roku od 10 radnih dana, pojašnjavaju između ostalog iz APPRRR-a.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 1.625
  • 84
  • 0

Jeste li dobili poticaj za autohtone pasmine za 2018. godinu? Naime, kako nam se požalio Ž.V. (podaci poznati redakciji), a koji se bavi uzgojem hrvatskog hladnokrvnjaka ni kune poticaja za autohtone pasmine mu dosad nije isplaćeno. Kaže da se javio u Agenciju za plaćanja, ali odgovora nema. 

"Jedini odgovor koji sam dobio je da su zagubili papire od nadomještanja grla koje je uginulo i sad nitko ništa ne zna. Naime, imao sam nadomještanje grla jer mi je jedno grlo uginulo i prema pravilima iskeširao sam novac za kupnju drugog grla te predao potvrde u Agenciju još 20.12. 2018. za što imam i potvrdu. Nakon moje provjere u Savezu hladnokrvnjaka nadomjesno grlo koje sam kupio do dana današnjeg nije uopće uvedeno u Agenciji. Razgovarajući s ostalim uzgajivačima koji su isto tako imali štetu nastalu uginućem, također nikome nije isplaćeno", obrazložio nam je i pismeno. 

Dostava potvrde za nadomješteno grlo 

Na naš upit, iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uzvraćaju da je u konkretnom slučaju Agencija zaprimila pisanu obavijest o nadomještanju grla, te je zatražila dostavu potvrde za nadomješteno grlo o sudjelovanju u provedbi uzgojnog programa od udruge uzgajivača (jedna od obveza koju IZP korisnik mora ispunjavati je i sudjelovanje u provedbi uzgojnog programa).

"Dakle, papiri nisu zagubljeni, već su uredno zaprimljeni te su uz ostalu propisanu dokumentaciju predmet administrativne obrade. Nastavno, u tijeku je provedba dodatne administrativne kontrole, kao i kontrole poštivanja višegodišnje obveze zadržavanje istog broja UG tijekom petogodišnjeg razdoblja, te utvrđivanja konačnog iznosa prava na potporu nakon čega će uslijediti odobravanje i isplata potpore", navode iz APPRRR.

Kako pojašnjavaju, sukladno propisima obvezno razdoblje provođenja operacije 10.1.9. Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja je pet godina, te je tijekom obveznog razdoblja potrebno držati na gospodarstvu isti broj uvjetnih grla istih pasmina koje su prijavljene za potporu prve godine prilikom ulaska u sustav potpore. Podatak o broju životinja administrativno se kontrolira 31. prosinca svake godine. Ukoliko se utvrdi administrativnom kontrolom ili kontrolom na terenu manji broj od prijavljenog prilikom ulaska u sustav potpore, korisnik podliježe sankcijama.

Kad će isplate za mjeru 14 - Dobrobit životinja?

"Međutim, sankcije se neće primijeniti u slučaju da je broj životinja umanjen zbog prirodnih okolnosti, više sile i iznimnih okolnosti ili ako se zbog potrebe provođenja uzgojnog programa mora izlučiti pojedina životinja. Nadomještanje se obavlja u roku od 60 dana od događaja koji je doveo do nadomještanja te je Agenciju za plaćanja potrebno o istome obavijestiti najkasnije u roku od 10 radnih dana od kada je nadomještanje izvršeno, istovremeno je potrebno dostaviti i potvrdu da je izlučenje u skladu s potrebama uzgojnog programa uz navođenje pasmine i ID životinje, koju izdaje i ovjerava udruga uzgajivača, uzgojna organizacija ili ovlaštena ustanova", naglašavaju iz Agencije za plaćanja. 


Tagovi

Autohtone pasmine Poticaji Nadomještanja grla APPRRR Operacija 10.1.9.


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]