Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 30.04.2019. 13:30
  • Bruxelles

Mladi poljoprivrednici: 1 milijarda eura za lakši pristup financiranju

Programom će na razini država članica upravljati banke i društva za leasing koja posluju diljem EU. Banke sudionice trebale bi izdvojiti jednaka sredstva kao i EIB, čime bi ukupan iznos mogao doseći 2 milijarde eura, a prednost bi se trebala dati mladim poljoprivrednicima

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 3.157
  • 314
  • 1

Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) predstavile su jučer, 29. travnja paket mjera u vrijednosti od 1 milijarde eura posebno namijenjen mladim poljoprivrednicima. Banke su u 2017. odbile 27 % zahtjeva za kredit koje su podnijeli mladi poljoprivrednici u EU-u, dok za druga poljoprivredna gospodarstva taj postotak iznosi samo 9 %.

Paketom u vrijednosti od 1 milijarde EUR, koji su najavili povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan i potpredsjednik EIB-a Andrew McDowell, nastoji se povećati pristup financiranju za poljoprivrednike EU-a, posebno one mlade.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: "Pristup financiranju od ključne je važnosti, no prečesto predstavlja prepreku mladima koji se žele baviti poljoprivredom. S obzirom na to da je 11 % europskih poljoprivrednika mlađe od 40 godina, potpora mladim poljoprivrednicima u tom sektoru prioritet je Europske komisije i zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. Zadovoljan sam što se ova nova zajednička inicijativa sada provodi u praksi."

Poticanje rasta i konkurentnosti

Potpredsjednik EIB-a nadležan za poljoprivredu i biogospodarstvo Andrew McDowell primijetio je: "Poljoprivredni sektor okosnica je gospodarstva EU-a i ima ključnu ulogu ne samo u proizvodnji zdrave hrane, već i u borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju okoliša. Ovom novom inicijativom EIB je usmjeren prema budućnosti tog sektora i uklanja važan nedostatak na tržištu, odnosno nedostatan pristup financiranju za poljoprivrednike, osobito sljedeću generaciju. Osim toga, ovim programom kredita poticat će se rast i konkurentnost u poljoprivrednom sektoru i sektoru biogospodarstva očuvanjem i otvaranjem novih radnih mjesta u ruralnim i obalnim područjima."

Programom će na razini država članica upravljati banke i društva za leasing koja posluju diljem EU. Banke sudionice trebale bi izdvojiti jednaka sredstva kao i EIB, čime bi ukupan iznos mogao doseći 2 milijarde eura, a prednost bi se trebala dati mladim poljoprivrednicima.

Što nudi ovaj program?

U okviru programa uklonit će se brojni postojeći nedostaci s kojima se poljoprivrednici suočavaju te će on nuditi:

  • niže kamatne stope
  • dulje rokove (do pet godina) za početak otplate kredita
  • dulje rokove (do 15 godina) za povrat cijelog iznosa kredita
  • dodatnu fleksibilnost, ovisno o uvjetima, kako bi se odgovorilo na nestabilnost cijena u poljoprivrednom sektoru i time osiguralo da poljoprivrednici mogu otplaćivati kredite i u teškim razdobljima (primjerice razdoblje odmora/odgode, u kojem poljoprivrednici nekoliko mjeseci neće morati otplaćivati kredit).

U okviru programa u Francuskoj će se uskoro provesti dva pilot-projekta kreditiranja u iznosu od 275 milijuna eura. Ti su krediti posebno usmjereni na mlade poljoprivrednike i ublažavanje klimatskih promjena.

Spajanje postojećih potpora sa sredstvima i stručnosti EIB-a

Ovaj novi program kreditiranja dio je zajedničke inicijative za mlade poljoprivrednike koju su pokrenuli Europska komisija i EIB, a cilj joj je spojiti postojeću potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s financijskim sredstvima i stručnosti EIB-a. Uz paket kredita ta inicijativa uključuje i daljnju uporabu bespovratnih sredstava EPFRR-a za mlade poljoprivrednike i novoosnovana poduzeća, koja se mogu koristiti za subvencije kamatnih stopa ili za tehničku pomoć, u kombinaciji s financijskim instrumentima. Osim toga, EIB i Europski investicijski fond (EIF) upravljačkim tijelima pružaju savjetodavnu potporu i stručno znanje.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Financiranje Kreditiranje Klimatske promjene EIB


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo