Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 04.05.2018. 15:00

Mjera 6.1.1. - prilika za mlade poljoprivrednike, od sada i za one kojima poljoprivreda neće biti glavno zanimanje!

Ovo je treći put da se otvara natječaj čiji je cilj podrška poslovanju mladim poljoprivrednicima. Tvrtka Uspješan korak d.o.o. posjeduje veliko iskustvo u pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Obratite im se s povjerenjem!

Foto: Bigstockphoto/nd3000
  • 3.867
  • 172
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je prošlog mjeseca natječaj za tip operacije 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima. Ovo je treći put da se otvara natječaj čiji je cilj podrška poslovanju mladim poljoprivrednicima. U prvom natječaju sredstva je dobilo 271 mladih poljoprivrednika, a u drugom natječaju njih 366.  

Nova kategorija

Najbitnija novost ovog natječaja u usporedbi sa prehodna dva jest što je uvedena nova kategorija poljoprivrednika koji se mogu prijaviti na natječaj. Radi se o mladim poljoprivrednicima kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost.  Razlika je u visini potpore koju mogu ostvariti mladi, pa tako oni koji se bave isključivo poljoprivredom i dalje mogu dobiti 372 tisuće kuna potpore, a oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost 148.000 kuna. Osim toga, razlika u iznosu potpore povlači i razliku u obvezama. Oni koji će se prijaviti za korištenje više potpore moraju ostati obveznici socijalnih doprinosa Republike Hrvatske (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) po osnovi poljoprivrede u skladu s nacionalnim zakonodavstvom najmanje pet godina nakon konačne isplate dok oni kojima poljoprivreda neće biti glavno zanimanje nemaju tu obvezu. 

Nositelji iz obje kategorije moraju imati prijavljeno prebivalište na području RH u trenutku podnošenja Zahtjeva za isplatu prve rate i 5 godina nakon isplate zadnje rate te ostati nositelj poljoprivrednog gospodarstva.

Prihvatljivi prijavitelji

Prijavitelji moraju biti mladi poljoprivrednici (18-40 godina starosti) koji imaju odgovarajuća stručna znanja i vještine za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. 

Mladi poljoprivrednik može biti nositelj/ odgovorna osoba u:

  • obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu,
  • obrtu registriranom za obavljanje poljoprivredne djelatnosti,
  • trgovačkom društvu registriranom za obavljanje poljoprivredne djelatnosti (isključujući trgovačka društva čiji su osnivači i vlasnici javnopravna tijela) isključivo ako je vlasnik najmanje 50% temeljnog kapitala u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu i dalje u periodu od najmanje pet godina od konačne isplate potpore

Ekonomska veličina gospodarstva mora biti između 8.000 eura i 49.999 eura, a korisnik ne smije biti registriran kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva duže od 24 mjeseci prije podnošenja Zahtjeva za potporu. Na ovom mjestu potrebno je istaknuti i da se uvjet „do 40 godina starosti“ smatra do navršenih 41. godine života. 

Kod trgovačkih društava bitno da je mladi poljoprivrednik upisan/a kao odgovorna osoba u trenutku podnošenja Zahtjeva dok kod OPG-ova mladi poljoprivrednici u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu mogu, ali ne moraju biti registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva za koje se traži potpora. Ukoliko korisnik u trenutku podnošenja prijave nije registriran kao nositelj,  dužan je uz zahtjev za potporu priložiti pisani dokaz (ugovor ili drugi pravovaljani dokument) u kojemu su navedeni način, uvjeti i rok preuzimanja poljoprivrednog gospodarstva između njega i trenutnog nositelja poljoprivrednog gospodarstva. Međutim, ukoliko korisnik nije upisan kao nositelj u trenutku podnošenja prijave neće ostvariti 10 bodova u procesu ocjenjivanja projektnog prijedloga. 

Također, korisnik ne mora ispunjavati zahtjeve u pogledu stručnog znanja i sposobnosti. U tom slučaju neće dobiti bodove po tom kriteriju, a troškove edukacije mora iskazati u poslovnom planu i realizirati u roku od 36 mjeseci od dana donošenja Odluke o dodjeli potpore. 

Prihvatljivi troškovi: 

  • kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja;
  • kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Dodatka I Ugovora o EU;
  • kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta;
  • kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme;
  • podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada;
  • uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje;
  • građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promocije vlastitih poljoprivrednih proizvoda;
  • stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Priloga I. Ugovora o EU;
  • operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Kriteriji odabira: 

Osim gore navedenih kriterija vezanih za činjenicu je li korisnik upisan kao nositelj te vezano za stručna znanja i vještine, bodovi se dodjeljuju po ekonomskom kriteriju, kriteriju lokacije ulaganja, sektorskom kriteriju te horizontalnim kriterijima. 

Za ekonomsku veličinu od 8.000-49.000 eura dobiva se 19 bodova, od 15.000-24.999 eura dobiva se 21 bod, od 25.000-34.999 eura 23 boda te od 35.000-49.999 eura 25 bodova. 20 bodova dobiva se ukoliko se aktivnosti odnose na prioritetne sektore voće, povrće i stočarstvo. 

Od 4 do 20 bodova dobiva se ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj se provode aktivnosti iz poslovnog plana, a dodatnih pet bodova ukoliko je to područje sa prirodnim ograničenjima i ostalim posebnim ograničenjima. 

Dodatnih od 6 do ukupno 24 boda ostvaruje se ukoliko se aktivnosti iz poslovnog plana odnose na ekološku poljoprivredu, sustave kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i agro-okolišne mjere. 

Prijavite se i Vi!

U zadnja dva kruga zabilježen je veliki odaziv poljoprivrednika, obzirom na navedene pogodnosti natječaja, te Vas pozivamo da nam se javite kako bismo pravovremeno i kvalitetno mogli pripremiti projektnu prijavu u skladu s Vašim željama, potrebama i razvojnim planovima.

Tvrtka Uspješan korak d.o.o. posjeduje veliko iskustvo u pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Stručni konzultanti pouzdano vode poljoprivrednike kroz sve faze procesa, od same prijave do provedbe projekta. Konzultanti odrađuju cijeli dio vezan za prijavu, a uz korisnike su tijekom cijelog procesa realizacije aktivnosti, izvještaja prema provedbenom tijelu, što im uvelike olakšava proces.

Obratite nam se s punim povjerenjem!
 


Tagovi

Ruralni razvoj Mladi poljoprivrednici Operacija 6.1.1.


Autorica

Morena Pavlišek

Više [+]

Diplomirana pravnica koju više privlači projektni menadžment nego odvjetništvo. Sa svijetom EU fondova susreće se 2013. godine kada traži mogućnosti za financiranje studentske konferencije simulacije rada organa EU, a nakon toga nekoliko godina bavi se pripremom i supervizijom projekata iz neprofitnog sektora. Zapošljavanjem u privatnom sektoru educira se o natječajima za poduzetnike i poljoprivrednike. Radi kao stručnjakinja za pisanje i implementaciju EU projekata


Partner

Uspješan korak d.o.o.

Gundulićeva ulica 56, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 605 5821, e-mail: ured@uspjesankorak.hr web: http://www.uspjesankorak.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]