Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska omotnica
  • 22.01.2018. 18:00

Marijana Petir: Snažnije se uključite u korištenje Vinske omotnice

EU parlamentarka je podsjetila da je za korištenje "Vinske omotnice" u razdoblju 2014.-2018. godine bilo osigurano 266 milijuna kuna, a iskorišteno je svega 72 milijuna kuna.

  • 611
  • 29
  • 0

Udruga vinogradara i voćara "Škrlet" organizirala je proteklog vikenda tradicionalno obilježavanje blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i njihovih vinograda te početak nove vinogradarske godine. Vincekovo je organizirano u vinariji obitelji Trdenić u Popovači, a u njemu je sudjelovala i Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

EU parlamentarka je tom prigodom pozvala vinare i vinogradare da se snažnije uključe u korištenje "Vinske omotnice" za koju je u razdoblju 2014.-2018. godine bilo osigurano 266 milijuna kuna, a iskorišteno je svega 72 milijuna kuna. Ona je upozorila da je to prava šteta jer su investicije nužno potrebne i da neiskorišteni novac bespovratno gubimo jer u ovom programu nema mogućnosti da se novac troši u više godina, odnosno prebaci u drugu godinu.

Prenormiranost propisa i neusklađenost zahtjeva

Dodala je da mjere koje "Vinska omotnica" predviđa poput investicija u vinarije i marketing vina, restrukturiranje i konverziju vinograda, te promidžbu vina na tržištima trećih zemalja itekako trebaju našim vinarima i da ih treba bolje koristiti te da očekuje da Ministarstvo poljoprivrede u zajedništvu s vinarima riješi problem na koji su joj se proizvođači vina požalili na Sabatini, najvećem vinarskom i vinogradarskom sajmu u Hrvatskoj.

Zbog prenormiranosti propisa i neusklađenosti zahtjeva Ministarstava s realnim stanjem na terenu vinari nisu u mogućnosti aplicirati za projekte. Oni su iskazali i nezadovoljstvo promjenama pravilnika neposredno prije natječaja, kao i odgađanjem raspisivanja natječaja za pojedine mjere iz Programa ruralnog razvoja.

Vinariju Trdenić posjetio i Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj EP

Petir već tradicionalno obilježava blagdan sv. Vinka u Popovači s moslavačkim vinarima koje je u ožujku prošle godine ugostila i u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Tom je prigodom predstavljena autohtona moslavačka vinska sorta Škrlet, a Petir je za moslavačke vinare osigurala i susret s belgijskim vinarima i distributerima vina prilikom kojeg su također predstavljena moslavačka vina, a razgovaralo se i o poslovnoj suradnji.

Petir je u posjet Hrvatskoj također dovela i Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta koji je posjetio Vinariju Trdenić i sastao se s vinarima i vinogradarima iz Udruge Škrlet kako bi razmijenili mišljenja i upoznali se s prilikama na terenu.

Škrlet - jedinstvena sorta

Više od 20 tisuća hektara površine Republike Hrvatske nalazi pod vinogradima, a u Hrvatskoj ima više od 41 tisuće proizvođača vina.

"Prema registru iz 2016. godine pod Škrletom se nalazi 75,19 ha što obuhvaća 396,177 trsova. 75 hektara u odnosu na 20 tisuća hektara ukupne površine pod vinogradima, samo po sebi govori o jedinstvenosti ove sorte", rekla je Petir izrazivši želju za udruživanjem proizvođača i brendiranjem Moslavine kao vinske regije.


Tagovi

Vinska omotnica Marijana Petir Škrlet Vinarija Trdenić Udruga vinogradara i vinara Škrlet


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.