Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rebalans proračuna
  • 09.04.2020. 14:25
  • Grad Zagreb, Zagreb

Marija Vučković: Na poljoprivrednicima i ribarima se neće štedjeti!

Vlada je danas donijela odluku o preraspodjeli 2,1 milijarde kuna planiranih u državnom proračunu za 2020. godinu, radi saniranja posljedica epidemije koronavirusa.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
  • 4.137
  • 712
  • 0

Vlada je u četvrtak donijela odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u državnom proračunu za 2020. godinu, kojom se radi saniranja posljedica epidemije koronavirusa ukupno preraspodjeljuje 2,1 milijarda kuna, od čega najviše za mjeru očuvanje radnih mjesta.

Preraspodjelom se osiguravaju uštede, odnosno financijska sredstva u iznosu od 2,1 milijarde kuna, rekao je ministar financija Zdravko Marić, uz napomenu da se radi o prvoj preraspodjeli te da će za dva do tri tjedna uslijediti i druge.

Gotovo 90 posto preraspodijeljenih sredstava odnosno 1,87 milijardi kuna namijenjeno je za provedbu mjere očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane epidemijom koronavirusom narušena gospodarska aktivnost.

Većina novca za očuvanje radnih mjesta 

Za provedbu mjera Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) vezanih uz odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima osigurano je 80 milijuna kuna, a za financiranje nabave opreme za mikrobiološku dijagnostiku novog korona virusa, zaštitne opreme i dezinficijensa te za dežurstvo na telefonskim linijama u sklopu Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 53,2 milijuna kuna. 

Za provedbu mjere za očuvanje radnih mjesta u pravnim osobama u sustavu sporta namijenjeno je 40 milijuna kuna, a za potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i fizičkim i pravnim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama te osiguranja sredstava fizičkim i pravnim osobama u području kulture za produženo razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte u kulturi planira se 34 milijuna kuna.

Za mjere potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu preraspodijeljeno je 25 milijuna kuna, a 20 milijuna kuna za provedbu mjere pomoći sektoru poljoprivrede zbog ograničenja prometa i povećanja manipulativnih troškova.

Nadalje, 16,2 milijuna kuna osigurano je za nabavu zaštitne opreme, najam viličara i eko WC-a te deratizaciju sukladno zahtjevima Nacionalnog stožera civilne zaštite u situaciji epidemije koronavirusa, a za financiranje ostalih mjera namijenjeno je šest milijuna kuna.

Potrebna sredstva za provedbu navedenih mjera osiguravaju se uštedama odnosno smanjenjem rashoda i to najvećim dijelom smanjenjem financijskih planova Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, za 305 milijuna kuna, Ministarstva znanosti i obrazovanja, za 294,8 milijuna kuna, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije, za 152,9 milijuna kuna, Ministarstva unutarnjih poslova, za 129,5 milijuna kuna, Ministarstva hrvatskih branitelja, za 77,2 milijuna kuna te Ministarstva zaštite okoliša i energetike, za 75,9 milijuna kuna.

Preraspodjela je provedena na temelju Zakona o izvršavanju Državnog proračuna za 2020. godinu, sukladno kojem se sredstva za saniranje posljedica epidemije koronavirusa mogu odlukom Vlade, ako za to postoji mogućnost i sukladno potrebi, tijekom proračunske godine osiguravati preraspodjelom bez ograničenja, odnosno u iznosu većem od propisanoga zakonom kojim se uređuje proračun.

Na poljoprivrednicima i ribarima se neće štedjeti 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je uoči sjednice Vlade kako je njeno ministarstvo štedjelo i prije situacije s korona virusom te kako se na poljoprivrednicima i ribarima neće štedjeti.

"U mom resoru se svakako štedi i bez ove situacije, koja će nas ponukati da štedimo jače", kazala je Vučković odgovarajući na pitanja novinara gdje će se štedjeti i rezati u njenom resoru.

Podsjetila je da je Ministarstvo poljoprivrede unatoč limitima uspjelo čak povećati potpore. "Stoga ću odgovoriti na čemu nećemo štediti - na poljoprivrednicima i ribarima", kazala je Vučković.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vlada Očuvanje radnih mjesta Proračun Uštede

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije