Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 21.07.2018. 09:00

LAG Kvarnerski otoci - mjesto izvornih hrvatskih pasmina ovaca, krčke i creske

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Sad je na redu LAG Kvarnerski otoci.

Foto: LAG Kvarnerski otoci
  • 280
  • 13
  • 0

LAG Kvarnerski otoci djeluje na području otoka Krka, Cresa i Lošinja – prostoru iznimnih prirodnih značajki, bogate kulturno-povijesne baštine, tradicionalne sredozemne poljoprivrede i radišnih lokalnih stanovnika koji su se, zbog prirodne prostorne izolacije, oduvijek prvenstveno oslanjali na lokalne resurse. Povećanjem značaja turističke djelatnosti za ukupno lokalno gospodarstvo, tradicionalna poljoprivreda i njen utjecaj na lokalnu zajednicu te cjelokupan prostor postupno gube na značaju. Stoga je opći cilj LAG-a Kvarnerski otoci podržati održivi razvoj lokalne zajednice i inicijativa poticanjem međusektorske suradnje i integriranog pristupa revitalizaciji zajednice i jačanju ruralnog gospodarstva.

LAG je osnovan u veljači 2012. godine pod nazivom LAG Bjeloglavi sup. Proširenjem LAG-a na sve jedinice lokalne samouprave s područja kvarnerskih otoka i primanja novih članova, u prosincu 2014. godine LAG mijenja naziv u LAG Kvarnerski otoci. Od tada LAG obuhvaća područje svih 9 jedinica lokalne samouprave na kvarnerskim otocima i u svom sastavu ima gradove: Cres, Krk i Mali Lošinj te općine: Omišalj, Baška, Dobrinj, Malinska-Dubašnica, Punat i Vrbnik. Kopnena površina LAG-a iznosi 943,79 km2, a podaci za morsku površinu nisu detaljno poznati. Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine, na području LAG-a je živjelo 30.378 stanovnika.

Povećanje broja stanovnika 

U odnosu na prethodni popis, primjetan je trend povećanja broja stanovnika, dijelom zbog stvarnog doseljavanja, a dijelom zbog registracije prebivališta vlasnika kuća za odmor – specifične prakse koja se javlja na mnogim jadranskim otocima. Porast broja stanovnika i kućanstava posebno je izražen na otoku Krku, a posljedica je njegovog prometnog povezivanja mostom koje je dovelo do ubrzanja gospodarskog razvoja. Tijekom 1989. godine izgrađena su trajektna pristaništa Valbiska i Merag, putem kojih su se otoci Cres i Lošinj povezali s Krkom, čime je olakšano njihovo povezivanje s kopnom. Boljom prometnom povezanošću cijelo je područje LAG-a postalo atraktivnije za život i privlačnije novim stanovnicima.

Danas sve JLS na području LAG-a spadaju u VIII. skupinu jedinica lokalne samouprave, koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave pa se može zaključiti da je područje LAG-a Kvarnerski otoci jedno od najrazvijenijih područja Republike Hrvatske. Ipak, područje LAG-a karakterizira "otočnost“ (posebice cresko-lošinjsko otočje) koja uvjetuje cijeli niz razvojnih izazova s kojima se kopnena područja ne susreću. To se posebice odnosi na prometnu (ne)povezanost otoka s kopnom i utjecaj koju ona ima na cjelokupni razvoj gospodarstva, kvalitete življenja i cjelokupne lokalne zajednice. Drugi razvojni izazov jest industrijski terminal u Omišlju koji dugoročno može predstavljati prijetnju očuvanju bogate prirodne baštine.

Na području LAG-a registrirano je 1.274 poljoprivrednih gospodarstava. Najvećim dijelom se radi o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima od kojih gotovo 48 % nema niti jednog člana. S druge strane, pozitivno je što je obrazovna struktura nositelja gospodarstva je vrlo dobra (gotovo 49 % nositelja ima završenu srednju ili visoku školu).

Uslijed klimatskih i pedoloških uvjeta, na području LAG-a je tijekom vremena došlo je do specijalizacije poljoprivredne proizvodnje. U stočarstvu je značajan uzgoj ovaca (registrirano je oko 25.000 grla na oko 400 poljoprivrednih gospodarstava) koje gotovo isključivo čine izvorne hrvatske pasmine – krčka i creska ovca. Ovce se uzgajaju na krškim pašnjacima na tradicionalan, ekstenzivan način. Uz ovčarstvo, značajan je i uzgoj pčela. Najvažnije poljoprivredne kulture su maslina (na svim otocima) i vinova loza (na Krku). Na području LAG-a zaštićeno je nekoliko proizvoda: Krčki pršut (ZOZP), Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres (ZOI) i Krčko malinovo ulje (ZOI). U postupku je zaštita Creske janjetine, a uz potporu LAG-a pokrenuta je i zaštita Krčkog sira te se planira zaštita Krčkih šurlica. Na području cijelog LAG-a moći će se proizvoditi Meso istarskog goveda (ZOI), a na otocima Cresu i Lošinju i Istarski med (ZOI) čiji je postupak zaštite u tijeku.

Izvorne hrvatske pasmine ovaca 

LAG je 2016. godine izradio Lokalnu razvojnu strategiju za čiju je provedbu, iz sredstava javne potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu Mjere 19, osigurano 7.715.612,52 kuna. Sredstva će prvenstveno biti usmjerena u razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava i njihove poljoprivredne proizvodnje te u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Naime, LAG svojim djelovanjem želi pridonijeti jačanju ruralnog gospodarstva, posebice poljoprivrede koja je razvojem turizma postala neprivlačna mlađem stanovništvu i pala u drugi plan. Osim natječaja za podmjeru 6.3.1, koji je u tijeku, LAG je u svom dosadašnjem radu organizirao niz radionica i predavanja koja su prvenstveno bila namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (mjere ruralnog razvoja, tehnologija poljoprivredne proizvodnje, knjigovodstvo i porezi u poljoprivredi). U suradnji s HABOR-om, LAG redovito organizira konzultacije za poduzetnike u svezi dostupnosti kreditnih linija i financiranja ulaganja.

Jedan od vrlo važnih segmenata dosadašnjeg djelovanja LAG-a jest i suradnja s lokalnim udrugama, ne samo onih iz područja poljoprivrede već i udrugama koje se bave i drugim aspektima života u ruralnim područjima: očuvanjem i promicanjem kulturne baštine, izradom rukotvorina, kulturom i mladima. LAG tako pomaže udrugama oko osnivanja, prijave na natječaje za dodjelu sredstava te oko zajedničke organizacije predavanja ili nastupa na promidžbeno-prodajnim manifestacijama. U tijeku je provedba projekta pod nazivom Praktična škola poduzetništva i demokracije čiji je cilj osnovati učeničke zadruge u osnovnim školama u Cresu, Malom Lošinju i Krku te putem kojih će se osnovnoškolskoj djeci približiti poljoprivredna djelatnost i poduzetništvo. LAG je također osigurao sredstva za provedbu projekta ProBodul.Net (Projekt osvješćivanja za bezbrižno odrastanje djece uz nove elektroničke tehnologije) čiji je cilj povećati svijest učenika, roditelja i učitelja s područja kvarnerskih otoka o pozitivnim i negativnim aspektima medija u suvremenom društvu.

LAG Kvarnerski otoci je, u suradnji s LAG-om Terra liburna, pomogao pri osnivanju Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Vela vrata. Više informacija o radu LAG-a Kvarnerski otoci možete pronaći ovdje.


Povezane stočne vrste

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

LAG Kvarnerski otoci Ovce Krčka ovca Creska ovca Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]