Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć stradalima
  • 30.12.2020. 16:00

Kroz mjeru 5 pomoći će se poljoprivrednim gospodarstvima stradalim u potresu

Potresom pogođena područja se obilaze i preliminarno utvrđuje obujam i vrsta štete na gospodarstvima, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Renata Prusina (ilustracija)
  • 281
  • 43
  • 0

Poljoprivrednim gospodarstvima na potresom pogođenim područjima pružit će se financijska pomoć, potvrdili su iz resornog ministarstva. 

Potpora će se ostvarivati kroz operaciju 5.2.1. “Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala”, a prijave u veljači će biti dodatno pojednostavljene.

Naime, kako su priopćili iz Ministarstva poljoprivrede, državni tajnik Tugomir Majdak, pomoćnica ministrice Jelena Đugum, savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva te djelatnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane od ranih jutarnjih sati obilaze danas potresom pogođena područja i preliminarno utvrđuju obujam i vrstu štete na gospodarstvima, kako bi se što prije raspolagalo s informacijama potrebnima za daljnje korake u pružanju pomoći.  

Pomoć kroz podmjeru 5.2. Programa ruralnog razvoja 

Natječaj za provedbu podmjere 5.2. Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, provedba tipa operacije 5.2.1., u tijeku je do 29. siječnja 2021. godine.

"Vlasnici PG-ova, poljoprivrednici čija su gospodarstva stradala ili oštećena u potresu koji je zadesio područja RH u proteklim danima, imat će priliku prijaviti se na novi natječaj koji će biti objavljen u veljači, kada će proces prijava dodatno biti pojednostavljen, sve kako bi pomoć stigla u što kraćem roku", naglašavaju. 

Sredstva će se moći koristiti za saniranje poljoprivrednog zemljišta, izgradnju, rekonstrukciju objekata, popravak ili nabavu strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabavu domaćih životinja i sadnica višegodišnjeg bilja te ostale aktivnosti propisane Natječajem. 

"Prvenstveno izražavam najdublju sućut svim obiteljima žrtava i suosjećanje s obiteljima ranjenih. Proglašen je dan žalosti 2. siječnja 2021. godine, osigurano je 120 milijuna kuna interventne pomoći i otvoren je službeni račun Državne riznice zbog velikog interesa iz zemlje i inozemstva za uključenjem u pružanje pomoći", rekla je ministrica Marija Vučković te poručila poljoprivrednicima da je Ministarstvo uz njih i da će im pomoći, brzo i efikasno, obnoviti proizvodne kapacitete. 

Za sva pitanja i odgovore poljoprivrednici se mogu obratiti Ministarstvu kroz sustav Pitanja i odgovori  ili na dežurne brojeve telefona: 01/6329-711, 01/4882-727 i  01/4882-736, zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Pomoć Potres Stradala gospodarstva Mjera 5 Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!