Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva
  • 23.03.2021. 15:00

Kreditiranje proljetne i jesenske sjetve uz kamatu od nula posto za poljoprivrednike

Krediti, pojašnjavaju iz OTP banke, mogu biti namijenjeni proljetnoj i jesenskoj sjetvi, ali i za proizvodnju mlijeka, uzgoj stoke, otkup maslina i grožđa te za ostalu poljoprivrednu proizvodnju. 

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
  • 1.744
  • 258
  • 0

Tijekom ovog mjeseca OTP banka d.d. potpisala je ugovore o subvenciji kamate za kreditiranje proljetne i jesenske sjetve s Virovitičko-podravskom te Bjelovarsko-bilogorskom županijom.

"Želja nam je potaknuti vašu proizvodnju i poljoprivrednu djelatnost kao takvu. Prepoznajući financijske izazove s kojima se suočavate, osmislili smo poljoprivredni kredit za financiranje proljetne i jesenske sjetve te ostalu poljoprivrednu proizvodnju“, poručili su iz banke.

Kao rezultat suradnje, županije će tako subvencionirati kamatu do četiri postotna poena, a one će posljedično krajnjem korisniku iznositi nula posto

Tko su korisnici?

Sredstva, pojašnjavaju iz banke, moraju biti namijenjena za nabavu repromaterijala: sjeme, presadnice (za povrtlarske kulture), zaštitna sredstva i gnojivo za poljoprivredne kulture u proljetnoj i jesenskoj sjetvi i povrtlarske kulture, ili za vlastitu proizvodnju poslovnih subjekata.

Korisnici su fizičke osobe - obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), minimalno upisana u Registar poreznih obveznika (RPO), te pravne osobe i obrti, dakle, svi oni upisani u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili Upisnik poljoprivrednika sa sjedištem odnosno prebivalištem na području ovih županija. Također, osobe koje imaju registriranu poljoprivrednu proizvodnju ili pravne osobe koje kredit koriste za opskrbu OPG-ova repromaterijalom i moraju biti registrirane za trgovinu i distribuciju poljoprivrednog materijala.

Riječ je o kratkoročnim kreditima s rokom otplate do 12 mjeseci, ovisno o poljoprivrednoj kulturi.

Jeftinija poljoprivredna proizvodnja

Da je takav potez naišao na dobar odaziv kod poljoprivrednih proizvođača potvrđuje i činjenica kako je prošla godina bila rekordna po korištenju ove kreditne linije.

Potpisivanje ugovora o kreditiranju poljoprivredne proizvodnje (Foto: www.vpz.hr Kristijan Toplak)

Naime, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji realizirano je 154 zahtjeva u iznosu od 24,4 milijuna kuna što je rekordni iznos u proteklih 17 godina provođenja te kreditne linije. Također, navode iz županije, izdvojili su 800 tisuća kuna za subvenciju kamata. Ovogodišnji javni poziv otvoren je do 7. svibnja 2021. godine.

"Prošle godine, Županija je raspisala 22 mjere za poljoprivrednike. Ono što je možda ključno je da nijedan zahtjev poljoprivrednika nije odbijen ukoliko je udovoljavao uvjetima natječaja, a tako će biti i ove godine", istaknuo je župan Damir Bajs.

Pozitivni rezultati pokazali su se i u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je župan Igor Andrović naglasio kako će svima onima koji žive od poljoprivrede proizvodnja tako biti jeftinija.  

"Uskoro će biti raspisan javni poziv, a rok za podnošenje zahtjeva bit će do 31. listopada ove godine", napomenuo je Andrović.


Tagovi

OTP banka Krediti Kamata Subvencije Proljetna i jesenska sjetva


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]