Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 01.08.2018. 10:30

Kraj boćate vode? Sustav Glog: početak navodnjavanja i moderne poljoprivrede Donje Neretve

Imamo izvrsne uvjete za pristupiti poljoprivredi na još moderniji način, imamo odlične poljoprivrednike, samo nam fali malo tog modernijeg pristupa, rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić na potpisivanju ugovora projekta ”Izgradnja sustava javnog navodnjavanja Glog”.

Foto: Bigstockphoto/shufu
  • 356
  • 12
  • 0

Ugovori ukupne vrijednosti gotovo 20 milijuna kuna u svrhu realizacije projekta ”Izgradnja sustava javnog navodnjavanja Glog”, uz nazočnost ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, potpisani su u Opuzenu. 

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, navodi se na stranici Županije, potpisao je tako četiri ugovora i to: ugovor o građenju s odabranim Izvođačem – Zajednicom gospodarskih subjekata Vodotehnika d.d. Zagreb i Katić Bau d.o.o. Lovreć na iznos 19.085.001,25 kn s PDV-om i s rokom izvršenja Ugovora 30 mjeseci, ugovor za stručni nadzor na iznos 559.000,00 kn s PDV-om (Sedra consulting d.o.o. Zagreb), ugovor za projektantski nadzor na iznos 99.375,00 kn s PDV-om s tvrtkom Hidroing d.d. Osijek, ugovor za koordinatora II zaštite na radu na iznos 87.000,00 kn s PDV –om (Company Sulić d.o.o. Ploče).

Početak navodnjavanja Donje Neretve

Nakon potpisivanja ovih ugovora potpisan je i ugovor između Hrvatskih voda i NPKLM-a Vodovod o vodoopskrbi središnjeg dijela Pelješca. Riječ je o početku strateškog projekta ne samo za dolinu Neretve već za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i Republiku Hrvatsku, rekao je župan.

Neretvanski poljoprivrednici i dalje čekaju "nizozemsko" rješenje: Prinosi zbog slane vode značajno umanjeni!

"Bez modernog navodnjavanja nema moderne poljoprivrede i ovo je početak navodnjavanja Donje Neretve. Projekt je trenutno u obuhvatu Gloga kod Opuzena, ali uskoro slijedi predio Koševo-Vrbovci i naravno veliki dio projekta koji će se odnositi na branu na Neretvi koja će osigurati slatku vodu u gornjem toku Neretve. Za nas je ovo strateški projekt, želimo naprednu poljoprivredu, nadamo se da ćemo uskoro ostvariti Centar kompetencije za agrume. Imamo izvrsne uvjete za pristupiti poljoprivredi na još moderniji način, imamo odlične poljoprivrednike, samo nam fali malo tog modernijeg pristupa”, rekao je župan.

Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Nikola Dobroslavić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako je ovo samo prva faza plana cjelokupnog navodnjavanja Neretve te kako je u planu navodnjavanje na površini od 1.887 hektara. ”Ovo je pravi smjer za hrvatsku poljoprivredu, a ukupna vrijednost sustava koji bi trebao biti u dolini Neretve je preko 600 milijuna kuna”, rekao je ministar Ćorić.

Program ruralnog razvoja 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako se ovaj 20 milijuna kuna vrijedan projekt odnosi na područje 310 hektara površine, a kako je riječ o tlačnom sustavu navodnjavanja za poznate korisnike. ”Ovo su sredstva iz fondova za ruralni razvoj i projekt sufinancira EU s 85 posto, dok je potpora Vlade 15 posto. Pripremamo sustav Koševo-Vrbovci na oko 600 hektara vrijedan 60 milijuna kuna i za njega do kraja godine očekujemo ishodovanje dozvola kako bi iduće godine pokušali kandidirati i taj projekt na mjere ruralnog razvoja.

Za Pelješac smo osigurali dodatna sredstva, nedavno je voda dovedena na Mljet, svjesni smo da Pelješac nema primjereno razvijen sustav vodopskrbe i potpisan je ugovor kojim je osigurana gradnja 13 i pol kilometara cjevovoda, dvije crpne stanice te dvije vodospreme za više od tisuću stanovnika. Za taj projekt potpisan je ugovor vrijedan oko 18 milijuna kuna”, rekao je Đuroković.

Projekt: Izgradnja sustava javnog navodnjavanja GLOG pogledajte ovdje


Izvori

Dubrovačko-neretvanska županija


Tagovi

Dubrovačko-neretvanska županija Navodnjavanje Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]