Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HBOR
  • 03.12.2018. 18:00

Koje su mogućnosti kreditiranja malih poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava?

Mogućnosti kreditiranja malih poduzetnika i OPG-a predstavljene su na 4.stručnom seminaru "Hrvatsko povrće" održanom u Svetom Martinu na Muri.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 1.452
  • 102
  • 0

Na 4. stručnom seminaru "Hrvatsko povrće" održana je i radionica za proizvođače povrća na kojoj su mogućnosti financiranja odnosno kreditiranja malih poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava predstavile predstavnice Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG) te Finesa grupe.

Mirela Đuran, voditeljica Odjela za mikro poduzetnike HBOR-a posebno je  predstavila kredite za investicijska ulaganja u poljoprivredi i pripremu poljoprivredne proizvodnje. Riječ je o kreditnim programima s kamatnim stopama od 2 do 4 posto, rokovima otplate do 17 godina te počekom do 5 godina.

ESIF krediti

Najavila je i ESIF Kredite za ruralni razvoj, s iznimno povoljnim uvjetima kreditiranja, dugim rokovima otplate i bez naknada za obradu zahtjeva. Početak provedbe ovog programa očekuje se u 2019. godini.

Predstavljene su mogućnosti kreditiranja OPG-a i malih poduzetnika

Na financijskoj radionici predstavljeni su mikro i mali zajmovi HAMAG-BICRO-a, kojima Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije olakšava pristup financiranju mikro poduzetnicima, nudeći kredite po povoljnim uvjetima. Primjerice, njihov mikro zajam za ruralni razvoj, koji se odobrava na rok do 5 godina, u iznosima od tisuću do 25 tisuća eura, ima kamatnu stopu od 0,5 do 1 posto. No, na skupu je istaknuto kako ne postoji mogućnost korištenja ovih mikro i malih zajmova za ruralni razvoj za financiranje troškova investicije za koje je dodijeljena državna potpora ili potpora male vrijednosti.

Mjere ruralnog razvoja

Financijske instrumente varaždinske Finesa grupe na radionici je predstavila Marija Đunđek, koja je posebno istaknula bespovratna sredstva kroz mjere ruralnog razvoja namijenjenih za građenje i rekostrukciju staklenika i plastenika te objekata za uzgoj gljiva, za opremu i uređaje za pripremu tla prije sjetve i sadnje te opreme za zaštitu bilja, ali i za sustave navodnjavanja, opreme za berbu, sortiranje i pakiranje poljoprivrednih proizvoda te za novu poljoprivrednu mehanizaciju.

"U našoj kući analiziramo i projektne ideje te savjetujemo poduzetnike o mogućnostima sudjelovanja na natječajima iz europskih i nacionalnih fondova, pripremamo i provodimo projekte financiranja, investicijske studije i poslovne planove za banke, ali i pratimo investitore od projektne ideje do konačne isplate bespovratnih sredstava", naglasila je predstavnica Finesa grupe.


Tagovi

HBOR HAMAG-BICRO Finesa Zajmovi Krediti Hrvatsko povrće


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]