Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 04.04.2016. 10:30

Koje podmjere su zanimljive mladim farmerima?

S obzirom na velik broj upita, želimo razjasniti pojedinosti vezane za mogućnosti prijave mladih poljoprivrednika i koje su točno njihove prednosti.

Foto: photo_olec/bigstockphoto.com
  • 1.296
  • 66
  • 0

U 2015. godini bilo je nekoliko natječaja iz Programa ruralnog razvoja koji su bili namijenjeni za mlade poljoprivrednike ili su davale dodatne pogodnosti mladim poljoprivrednicima.

S obzirom na velik broj upita, ovim člankom htjeli bi razjasniti pojedinosti vezane za mogućnosti prijave mladih poljoprivrednika i koje su točno njihove prednosti.

Najzanimljivije mjere za mlade poljoprivrednike

Kao najzanimljivije podmjere za mlade poljoprivrednike u slučaju potpora za investicije u fizičku imovinu svakako se nameću podmjera 6.1. i podmjera 4.1. (operacije 4.1.1. i 4.1.2.).

U podmjeri 6.1. mladi poljoprivrednik može ostvariti 100% bespovratnu potporu u iznosu od 50 tisuća eura, dok u podmjeri 4.1. može ostvariti do 90% potporu u iznosu od čak 5 milijuna eura. Osim toga, mladi poljoprivrednici mogu koristiti i niz drugih podmjera, ali nemaju dodatnih pogodnosti ili su značajno manje u odnosu na prethodno navedene mjere.

Podmjera 6.1. je podmjera namijenjena samo mladim poljoprivrednicima, dok u podmjeri 4.1. mladi poljoprivrednik ima dodatne pogodnosti u smislu dobivanja većeg intenziteta potpore, ali ne i većeg broja bodova, što se pokazalo vrlo bitnim na zadnjim natječajima za podmjeru 4.1.

Tko je točno mladi poljoprivrednik prema podmjeri 6.1.?

Definicija mladog poljoprivrednika iz podmjere 4.1.

Mladi poljoprivrednik je osoba koja u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu nema više od 40 godina, posjeduje stručna znanja i vještine (prilikom podnošenja zahtjeva za isplatu mora dokazati stručnu osposobljenost) te na poljoprivrednom gospodarstvu ima status nositelja/odgovorne osobe najduže pet godina (Link na pravilnik).

Definicija mladog poljoprivrednika iz podmjere 6.1.

Mladi poljoprivrednik je osoba starija od 18 i mlađa od 40 godina na dan podnošenja Zahtjeva za potporu, koja posjeduje odgovarajuća stručna znanja i vještine te je po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljena kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva (Link na pravilnik).

Iako je razlika u definiciji na prvi pogled mala, ona je vrlo bitna, a kroz dodatne odredbe pravilnika je jasnije definiran pojam mladog poljoprivrednika.

Koje su prednosti mladog farmera u podmjeri 4.1.?

Mladi poljoprivrednici kroz podmjeru 4.1. mogu ostvariti 20% veću potporu. Međutim ne ostvaruju veći broj bodova prema Kriteriju odabira zahtjeva (Prilog III pravilnika), što je vrlo bitno jer time mladi poljoprivrednici nemaju prednost pred ostalim prijavama, a vrlo je jasno da je broj prijava puno veći od dostupnih sredstava zbog čega velikom broju mladih poljoprivrednika neće biti odobreni zahtjevi.

Kako bi mladi poljoprivrednik zadovoljio uvjete ostvarivanja 20% veće potpore, mora zadovoljiti sljedeće uvjete:

  • Mora biti starosti do 40 godina (ne smije navršiti 40 godina)
  • Mora biti postavljen kao nositelj/odgovorna osoba unutar pet godina od podnošenja zahtjeva za potporom. Dakle, ne smije biti nositelj/odgovorna osoba dulje od pet godina.
  • Korisnik prilikom podnošenja Zahtjeva za isplatu (na kraju ulaganja), mora dokazati stručnu osposobljenost za bavljenje poljoprivrednom djelatnošću, tj. završen tečaj stručnog osposobljavanja/obrazovanja iz odgovarajućeg područja (formalni tečajevi koje provode učilišta ili tečajevi financirani iz Mjere 1 PRR) ili srednju školu ili fakultet iz odgovarajućeg područja ili ima radno iskustvo iz tog područja u trajanju od najmanje tri godine. Kao odgovarajuće područje, ovisno o ulaganju, podrazumijeva se poljoprivreda, veterina, prerada hrane.

Za prijavu na natječaj mladi poljoprivrednik mora zadovoljiti i niz drugih obveza koje su propisane pravilnikom, a vrijede i za sve ostale prijavitelje, kao što je odgovarajuća ekonomska veličina, regulirane financijske obveze prema proračunu RH, izraditi poslovni plan itd.

Što mladi poljoprivrednici moraju zadovoljiti u podmjeri 6.1.?

Već smo naveli definiciju mladog poljoprivrednika u podmjeri 6.1., ali su vrlo bitne i ostale odredbe pravilnika koje jasnije definiraju tko je sve mladi poljoprivrednik i što točno mora zadovoljiti. Najvažnije odredbe su sigurno sljedeće:

Mladi poljoprivrednik ne smije biti registriran kao nositelj gospodarstva duže od 18 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za potporu.

Korisnik mora imati odgovarajuća stručna znanja i vještine za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, diplomski ili preddiplomski studij iz agronomskog ili veterinarskog smjera, ili završenu srednju školu iz područja poljoprivrede i veterine, ili radno iskustvo iz poljoprivrede ili veterine u trajanju od najmanje dvije godine i dokaz o stručnom usavršavanju i osposobljavanju. Prethodno navedena znanja mora dokazati najkasnije 36 mjeseci od dana odobrenja projekta.

Osim navedenog, vrlo je važno napomenuti da mladi poljoprivrednik na kraju investicije mora biti registriran kao porezni obveznik i obveznik socijalnih doprinosa te je dužan poštivati ovo pravilo minimalno pet godina nakon konačne isplate. Također mora imati uspostavljeno knjigovodstvo i baviti se poljoprivrednim aktivnostima kao glavnim zanimanjem te se mora zaposliti na puno radno vrijeme najmanje pet godina i ne smije biti zaposlen u drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi.

Korisnik mora zadovoljiti i druge opće uvjete prihvatljivosti kao što su odgovarajuća ekonomska veličina, regulirane financijske obveze prema proračunu RH, izraditi poslovni plan kojim dokazuje da investicijom dostiže specifične ciljeve itd.

Foto: photo_olec/bigstockphoto.com


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Mjera 4 Mjera 6 Program ruralnog razvoja


Autor

Josip Vrbanek

Više [+]

Josip od 2011. godine sudjeluje u pripremi i izvedbi investicija privatnih poduzetnika te ima iskustva na više od 50 realiziranih projekata u sklopu programa ruralnog razvoja (IPARD i EAFRD) te vinske omotnice. Kada se ne bavi EU fondovima, pomaže obiteljskoj vinariji u kojoj je stekao stručno znanje i iskustvo u području vinogradarstva i vinarstva.


Partner

Georg d.o.o.

Ulica Divka Budaka 1D, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4444 396, e-mail: info@georg.hr web: http://www.georg.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs