Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kneževi Vinogradi
  • 13.06.2018. 07:30

Kneževi Vinogradi: Općina s čak 15.000 hektara obradivih površina!

Nema tu previše razmišljanja. Poljoprivreda i turizam su nam glavne grane u koje ulažemo i u koje ćemo i u budućnosti ulagati, kaže nam Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi koja potencijal razvoja vidi i u mjerama Programa ruralnog razvoja.

Foto: Općina Kneževi Vinogradi
  • 940
  • 214
  • 0

Kažemo li da su Općina s najviše obradivih površina u Hrvatskoj, jasno je da im je poljoprivreda glavni pokretač razvoja. Naime, Kneževi Vinogradi imaju čak 15.000 hektara obradivih površina, od čega najveći dio (13.000 ha) otpada na ratarske kulture, a ostalo na vinograde i voćnjake. 

"Nema tu previše razmišljanja. Poljoprivreda i turizam su nam glavne grane u koje ulažemo i u koje ćemo i u budućnosti ulagati", kaže nam Vedran Kramarić, načelnik jedne od najvećih općina u Baranji, poznatoj prije svega po vinskoj cesti u selima Suza i Zmajevac, bogatoj vinskim podrumima, odnosno surducima odnosno gatorima. 

Vinska cesta i vrhunski vinari 

Upravo ovih dana održan je Gator fest - festival vina, na kojemu se iznova pokazalo da imaju vrhunska vina. "Uz Belje kao najveću vinariju, imamo i 15-ak malih, vrhunskih vinara i očekujemo da će ih biti još toliko", kaže načelnik kojemu je ovo treći mandat. Prva dva, pak, proveo je na mjestu zamjenika načelnika.

Plodna zemlja idealna je za ratarske kulture, voćnjake i vinograde

Daljnji razvoj Općine vide i kroz mjere ruralnog razvoja na koje su se prijavljivali. Općini Kneževi Vinogradi odobren je projekt izgradnje ceste od kružnog toka do ulice Moše Pijade, te u produžetku izgradnja ceste i parkirališta jugoistočno od bazena u Kneževim Vinogradima, koji je prijavljen na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za operaciju 7.2.2. ˝Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta˝ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Iznos potpore iznosi do najviše 5.708.963,80 kuna financirano iz fondova EU i sredstava Republike Hrvatske.

Zaprimili su i Odluku o prihvatljivosti od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kojom se Općini utvrđuje najviši iznos bespovratne potpore u iznosu od 223.500,00 kuna za ulaganje u izradu IV. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Kneževi Vinogradi. Općina Kneževi Vinogradi, naime, podnijela je u srpnju 2017. godine Zahtjev za potporu putem 2. natječaja za Mjeru 07, Podmjere 7.1., tipa operacije 7.1.1. ˝Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave˝ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020.

Prijavili su i dva projekta na mjeru 7.4., međutim, nijedan im nije prošao. "U Programu ruralnog razvoja su veliki novci i veliki potencijal za razvoj, no nažalost puno smo uložili, a malo dobili. Kad je u pitanju Osječko-baranjska županija, odobrena su svega tri od 102 prijavljena projekta. Znači, od 472 milijuna kuna, svega 9-10 milijuna kuna ili 2,5 posto što je neprihvatljivo", kaže načelnik koji ipak ne odustaje od prijavljivanja projekata. U pripremi već imaju dokumentaciju za prijavu na novi natječaj za operaciju 7.4.1. odnosno dogradnju dječjeg vrtića. 

I dalje nepoznata cijena zemljišta

S obzirom na novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Općina se priprema i za natječaj za dodjelu državnog zemljišta. S davanjem u zakup 500 do 600 hektara zemljišta krenut će početkom iduće godine, ali kako cijene još nisu poznate, strahuje da bi Općina ponovno mogla biti na gubitku. 

Općina Kneževi Vinogradi jedna je od najvećih u Osječko-baranjskoj županiji

"Osnovni razlog je što je prije 15-ak godina zemlja davana u zakup na razdoblje od 35 godina po cijeni od svega 250-300 kuna po hektaru. Uzmemo li u obzir da je tržišna cijena od 1.000 do 2.000 kuna, jasno je koliki je to gubitak za Općinu i koliko smo zapravo mogli još uložiti u razvoj općine", kaže načelnik dodajući da najveći broj ratarskih površina u toj općini obrađuje Belje. Čak 6.500 hektara. 

Inače, Općina Kneževi Vinogradi obuhvaća sedam naselja: Kneževi Vinogradi, Zmajevac, Karanac, Suza, Kamenac, Kotlina i Mirkovac te dva radnička naselja – pustare, Jasenovac i Sokolovac. Prema posljednjem popisu stanovništva 2011. godine na području Općine Kneževi Vinogradi je živjelo 4.614 stanovnika. 


Fotoprilog


Tagovi

Kneževi Vinogradi Općina Vedran Kramarić Ruralni razvoj Baranja Zemljište


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]