Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 29.04.2016. 10:30

Kako nekome prenijeti prava na plaćanja?

Oni koji trebaju prava na plaćanja (jer povećavaju biljnu proizvodnju, a ne spadaju u neku od kategorija nacionalne rezerve) i oni koji iz nekog razloga raspolažu viškom prava na plaćanje mogu razmijeniti informacije upravo ovdje.

Foto: Goodluz/bigstockphoto.com
  • 2.901
  • 62
  • 0

Program osnovnog plaćanja u sadašnjem programskog razdoblju EU (2014.-2020.) funkcionira temeljem prava na plaćanja. Pravo je neka vrsta dionice i nije ni na koji način vezano uz određenu katastarsku česticu (ARKOD česticu).

Ono ostaje u posjedu vlasnika koji njime može trgovati (prodavati, davati u zakup), darivati. Prava se aktiviraju (koriste ili isplaćuju) s odgovarajućim brojem hektara koje poljoprivrednik obrađuje pojedine godine (jedno pravo aktivira se jednim prihvatljivim hektarom, tj. za njega se ostvaruju izravna plaćanja).

Aktivni poljoprivrednici korisnici izravnih plaćanja, mogu razmijeniti informacije o ponudi i potražnji prava na plaćanja putem Agroklub Poljoprivrednog oglasnika, kategorija Prava na plaćanja.

Godišnja vrijednost prava se mijenja

Pravima na plaćanja farmeri odsad mogu i trgovati!

Kod prodaje ili zakupa prava treba obratiti pažnju na kretanje godišnje vrijednosti prava (koje korisnik izravnih plaćanja može vidjeti na AGRONET-u, kao okvirne maksimalne godišnje vrijednosti u EUR, prije eventualnog smanjenja dijela izravnih plaćanja iz RH proračuna).

Prava, naime, imaju različite vrijednosti ovisno o iznosu izravnih plaćanja za 2014. i postupku konvergencije u razdoblju 2015.-2019. (ujednačavanje vrijednosti prava u RH: postupno smanjivanje prava velikih vrijednosti, a povećanje prava malih vrijednosti), osim prava dobivenih iz nacionalne rezerve, koja imaju prosječnu nacionalnu vrijednost (1.290 kn osnovno pravo + 900 kn zeleno plaćanje).

Svako pravo ima registarski broj

Prijenos prava je jednostavna procedura u regionalnom uredu Agencije za plaćanja. Naime, Agencija za plaćanja vodi, između ostalog, registar poljoprivrednog zemljišta (ARKOD) i registar prava, kao dio sveobuhvatnog softwera za obračun potpora (IAKS i dr.). Svako pravo ima svoj registracijski broj, vrstu posjeda (vlasništvo, zakup) i okvirne godišnje vrijednosti u razdoblju 2015.-2019.

Načini prijenosa prava

Aktivni poljoprivrednici mogu prenositi prava među sobom i to sa zemljom i bez zemlje. Prijenos prava sa zemljom podrazumijeva prijenos istog broja hektara i prava (npr. 10 ha zemljišta i 10 prava, bez obzira gdje se to zemljište nalazi). U tom slučaju vrijednost prava se ne gubi i novi korisnik ostvaruje prava prema vrijednostima iz registra prava.

Međutim, ako se pravo prenosi bez zemlje (bez odgovarajućeg broja hektara od strane istog korisnika), pravo gubi dio vrijednosti: u 2016. i 2017. preneseno pravo gubi 50% vrijednosti, a nakon toga 30% jedinične vrijednosti (prije prijenosa).

Uz klasični prijenos prava sa zemljom (bivši vlasnik zemlje i prava prenosi prava na novog vlasnika/zakupca zemlje) korisnicima je na raspolaganju i indirektan prijenos prava sa zemljom između dva zakupca (bivšeg i budućeg) i između bivšeg zakupca i novog kupca zemlje (a da pri tom vlasnik zemlje nije nužno poljoprivrednik). Ovakav indirektan prijenos prava također se tretira kao prijenos sa zemljom i ne podliježe smanjenju vrijednosti prava.

Aktivni poljoprivrednici korisnici izravnih plaćanja, mogu razmijeniti informacije o ponudi i potražnji prava na plaćanja putem Agroklub Poljoprivrednog oglasnika, kategorija Prava na plaćanja.

Vrijednost zelenog vezano za osnovno plaćanje

Uz osnovno plaćanje vezano je i tzv. zeleno plaćanje (koje može ostvariti korisnik koji ima prava na plaćanja), pri čemu je vrijednost zelenog plaćanja 70% isplaćenog osnovnog prava. Sadašnje osnovno + zeleno plaćanje u određenoj je mjeri usporedivo s bivšim regionalnim plaćanjem 2013.-2014.

Proizvodno vezana potpora ne ovisi o osnovnom plaćanju!

Proizvodno vezana potpora, međutim, ne ovisi o osnovnom plaćanju - nju korisnici ostvaruju i ukoliko nemaju prava na plaćanja (za posebne vrste proizvodnji).

Više informacija o izravnim plaćanjima poljoprivrednici mogu naći na web stranici Ministarstva poljoprivrede, ali i u prilogu ispod teksta.

Ponuda i potražnja prava na plaćanja

Aktivni poljoprivrednici korisnici izravnih plaćanja, mogu razmijeniti informacije o ponudi i potražnji prava na plaćanja putem Agroklub Poljoprivrednog oglasnika.

Krajnji rok za prijenos prava u kampanji izravnih plaćanja 2016. je 16. svibnja 2016.

Oni koji trebaju prava na plaćanja (jer povećavaju biljnu proizvodnju, a ne spadaju u neku od kategorija nacionalne rezerve) i oni koji iz nekog razloga raspolažu viškom prava na plaćanje mogu razmijeniti informacije upravo ovdje.

Podsjetimo, korisnicima uvijek ostaje mogućnost vraćanja viška prava u nacionalnu rezervu prava (bez sjedenja na pravima dvije godine), kako bi ih odmah mogli koristiti drugi poljoprivrednici (a RH u što većem postotku iskoristila predviđena EU sredstava za izravna plaćanja). Krajnji rok za prijenos prava u kampanji izravnih plaćanja 2016. je 16. svibnja 2016.

Izvor informacija: Mirjana Kovačić, voditeljica Odjela za izravna plaćanja u poljoprivredi,
Foto: Goodluz/bigstockphoto.com


Dokumenti


Tagovi

Prava na plaćanja Izravna plaćanja AGRONET Poljoprivredni oglasnik Agroklub


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?