Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz žitarica
  • 20.04.2023. 15:00

Još 100 milijuna eura za poljoprivrednike pogođene uvozom iz Ukrajine

Financirat će se kroz poljoprivredni pričuvni fond EU-ovog programa poljoprivrednih potpora, u okviru ZPP-a

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 8.438
  • 464
  • 0

Europska unija priprema 100 milijuna eura naknade za poljoprivrednike u državama koje graniče s Ukrajinom te planira uvesti ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica.

Nakon što su Poljska i Mađarska zabranile uvoz žitarica i određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, a Rumunjska, Bugarska i Slovačka najavile slične poteze, Bruxelles je popustio pod pritiskom. Rješenje vidi u financijskoj pomoći agraru tih pet zemalja. 

Kako znamo, kroz njih prolaze tranzitne rute, no roba često ostaje u njima te prema tvrdnjama farmera, ruši domaće cijene žitarica i drugih proizvoda.  

Pričuvni fond

"Predstavit ćemo drugi paket financijske potpore od 100 milijuna eura i stopu sufinanciranja od 200 posto za pogođene poljoprivrednike, kao dio zajedničkog europskog pristupa", stoji u pismu predsjednice Europske komisije, Ursule von der Layen. 

Prvi paket od 56 milijuna eura za pomoć Poljskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj dogovorile su države članice krajem ožujka, a financirat će se kroz poljoprivredni pričuvni fond EU-ovog programa poljoprivrednih subvencija, u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. 

Hrvatski ratari na udaru jeftine ukrajinske pšenice, traže pomoć Bruxellesa

Prema riječima visokog dužnosnika Komisije, neke su se države članice žalile na posljednjem summitu EU-a da prvi paket nije bio dovoljna kompenzacija za gubitke koje su poljoprivrednici pretrpjeli, i to ne samo iz zemalja susjednih Ukrajini nego i drugih, piše Euractiv.  

"Predsjednica Komisije smatra da one zemlje koje podupiru Ukrajinu u ovoj teškoj situaciji ne bi trebale patiti. Stoga smo odlučili usvojiti dopunsku odluku", otkrio je visoki dužnosnik.

Kao i prvi paket, ova dodatna potpora financirat će se iz rezervnog poljoprivrednog fonda ZPP-a, koji ima financijsku omotnicu od 450 milijuna eura godišnje.

Istraga za druge proizvode

Također, Komisija je priopćila i da će poduzeti hitne "preventivne mjere" za pšenicu, kukuruz, sjeme suncokreta i uljane repice koji će moći ući u navedenih pet zemalja samo ako su namijenjene izvozu u druge zemlje EU ili izvan nje. Mjera bi trebala trajala do kraja lipnja.

Osim toga, EK koja nadzire trgovinsku politiku za svih 27 članica EU, planira istragu o tome jesu li potrebne mjere za druge osjetljive proizvode.


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Ukrajinske žitarice Krizna rezerva Ursula von der Leyen Pomoć poljoprivrednicima Paket pomoći


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.