Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 11.02.2020. 10:35

Javlja i Ministarstvo: isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera kreće u ponedjeljak!

Ukupno će biti isplaćeno 1,7 milijardi kuna.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 14.828
  • 1.170
  • 0

Kako smo i objavili, u ponedjeljak, 17. veljače 2020. godine, započinje isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 1,7 milijardi kuna.

"Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike. Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, tov junadi, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve te potpore male vrijednosti za: duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara", najavljuju i iz Ministarstva poljoprivrede.

Isplata izravnih plaćanja kreće 17. veljače!

U ožujku će se, pak, isplatiti potpora poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima  (Mjera 13).

Isplata druge rate potpora će započeti u travnju, a bit će isplaćeno 800 milijuna kuna.

"U studenom 2019. godine poljoprivrednicima je isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,3 milijarde kuna što je gotovo 200 milijuna kuna više nego prošle godine. Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 3,8 milijardi kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2019. godini", zaključuje se u priopćenju Ministatstva poljoprivrede. 

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2020. godinu.

Prijedlog pravilnika o provedbi izravne potpore i IAKS mjera

Između ostalog, najvažnije novosti u kampanji za 2020. godinu: korisnici mogu zahtjev podnijeti i elektronički, uz elektronički potpis, koristeći e-poljoprivrednu iskaznicu - za višegodišnje obveze u IAKS mjerama RR propisuje se nastavak jednogodišnje obveze poljoprivrednicima kojima je u 2019. godini istekla petogodišnja obveza. Kampanja zaprimanja jedinstvenih zahtjeva počinje 2. ožujka 2020. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Izravna plaćanja IAKS mjere Isplata Potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).