Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 22.02.2019. 09:00

Jamstva za ruralni razvoj - niže kamate, niže naknade i duži rokovi otplate

Poljoprivrednicima su dostupna 133 milijuna kuna za Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj! Time i niže kamatne stope, niže naknade i duži rokovi otplate.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.512
  • 183
  • 1

Sporazume o suradnji na provedbi Pojedinačnih jamstava za ruralni razvoj, potpisanih između HAMAG-BICRO-a i 16 financijskih institucija (banaka i leasing društava) za koje je osigurano 17,65 milijuna eura (133 milijuna kuna), uručio je jučer potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Naime, kako objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, prošle godine potpisan je Sporazum o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, HAMAG-BICRO-a te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za provedbu novih financijskih instrumenata kojima se omogućava jednostavnije, brže i lakše kreditiranje ulaganja u poljoprivredu, preradu i šumarstvo.

Jamstva do gotovo 10 milijuna kuna po projektu 

"Nakon uspješno plasiranih mikro i malih zajmova sa 0,5 % kamate, a za sektor mljekarstva i najnižom kamatom ikad od 0,1% – u prvih nekoliko mjeseci primjene rezultirali su sa 100 odobrenih zajmova u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Sada nastavljamo s pojedinačnim jamstvima do gotovo 10 milijuna kuna po projektu i stopom jamstva od 80% za mljekarski sektor i mlade poljoprivrednike", navode iz Ministarstva. 

"Naši su poljoprivrednici do sad bili u nepovoljnom položaju jer je zaduživanje u komercijalnim bankama bilo iznimno skupo i njima neprihvatljivo. Poljoprivredna proizvodnja u takvim uvjetima zaduživanja nije mogla biti konkurentna, niti isplativa. Zato smo omogućili povoljno financiranje kroz Program ruralnog razvoja i osmislili nove financijske instrumente. Ovo je dodatan vjetar u leđa svima onima koji žive od poljoprivrede, proizvodnje hrane i šumarstva te kvalitetan temelj za snažniju proizvodnju domaće htrane i bolji život naših poljoprivrednika, rekao je Tolušić. 

Nadalje, svrha financijskih instrumenata Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. je potaknuti razvoj poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora, omogućavanjem povoljnijih uvjeta financiranja kao što su niže kamatne stope, niže naknade, duži rokovi otplate i veća mogućnost počeka uz manje instrumenata osiguranja koje korisnici moraju priložiti. Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj mogu se koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima kao i  modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme pri dobivanju drva i šumskouzgojnim radovima te u predindustrijskoj preradi drva. Namijenjena su mikro, malim i srednjim gospodarskim subjektima.

Maksimalni iznos 1,3 milijuna eura

"Maksimalni iznos jamstva je 1,3 milijuna eura u trajanju od 1 do 15 godina, a moguće je ugovoriti stopu do 70 %, dok je za mlade poljoprivrednike i mljekarski sektor osigurana maksimalna stopa od 80 % uz premiju rizika od 0,25% odobrenog iznosa jamstva odnosno 0,10% ako se radi o mladim poljoprivrednicima i mljekarskom sektoru. Jamstvo obuhvaća glavnicu kredita, a maksimalni udio obrtnih sredstava je 200.000 eura, odnosno do 30% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova, ovisno o tome koji je iznos viši", zaključuje se iz Ministarstva. 

Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj moguće ugovoriti u 16 banaka i financijskih institucija: Kentbank d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Croatia banka d.d., Banka Kovanica d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., OTP banka Hrvatska d.d., Partner banka d.d., Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Podravska banka d.d., Addiko bank d.d., Zagrebačka banka d.d., Agram banka d.d., Slatinska banka d.d., Erste&Steiermarkische S-lesing d.o.o., Unicredit leasing Croatia d.o.o., OTP leasing d.d.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec, objasnio je pak da je postupak prijave za ostvarenje jamstva jednostavan. "Poduzetnik u samo par koraka ima priliku osigurati investiciju za svoj projekt. Budući da su naši  financijski instrumenti na tržištu već prepoznati kao najjeftiniji i najbrži oblik financiranja poslovanja veselim se novim rezultatima na ruralnom području te brzoj apsorpciji predviđene alokacije", rekao je Vrbanec. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Jamstva Banke Sporazum Ruralni razvoj Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P