Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvanredna pomoć
  • 01.07.2020. 11:30

Izvanredna mjera pomoći stočarima: isplate krajem ovoga tjedna

Omotnica od ukupno 9 milijuna kuna u potpunosti je iskorištena, a isplate posjednicima isporučenih goveda, svinja i janjadi te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara očekuju se krajem ovoga tjedna, navode iz Ministarstva.

Foto: Jumpstory
  • 4.104
  • 330
  • 0

Omotnica od ukupno 9 milijuna kuna izvanredne mjere pomoći u stočarstvu, donesena odlukom Vlade Republike Hrvatske 21. svibnja ove godine, potpuno je iskorištena, a isplate posjednicima isporučenih goveda, svinja i janjadi te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara očekuju se krajem ovoga tjedna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Izvanredna mjera pomoći odnosi se na grla zaklana u razdoblju od 22. svibnja do 21. lipnja 2020. godine te je ovom mjerom u klaonicama zbrinuto 4.064 grla tovnih goveda, 10.680 tovnih svinja i 2.273 grla janjadi.

"Na gospodarstvima domaćih uzgajivača stoke nalazio se određen broj grla koja su u optimalnoj dobi i tjelesnoj težini za klanje ili su ju već prerasli, a čiji su vlasnici zbog smanjene potražnje imali problema s njihovim plasiranjem na tržište. Svakim daljnjim protekom vremena i odgađanjem klanja takva grla gubila su na kvaliteti i cijeni, a daljnjim produženjem tova proizvođači su trošili sve veće količine stočne hrane te su neisporučena grla svakim danom postajala sve veći trošak.

Da bi se smanjila trenutačna neravnoteža ponude i potražnje, koja utječe na smanjivanje cijena goveđeg, svinjskog i janjećeg mesa, dodijeljena je novčana potpora uzgajivačima za sva grla koja su zbog gubitka tržišta i dalje ostala u tovu na farmama, a kako bi se olakšao njihov plasman na tržište“, navode iz Ministarstva.

Proizvođači tovne junadi, svinja i janjadi za klanje podnesite zahtjev za mjere pomoći

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja pratiti stanje u tovnom stočarstvu te će na sve nastale poremećaje utjecati donošenjem novih mjera i osiguranjem potrebnih sredstava za ublažavanje posljedica problema u poslovanju uzrokovanih epidemijom.

Mjera pomoći malim mljekarama 

Realizirana je i izvanredna mjera pomoći malim mljekarama. Kao podsjećaju, radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske je 2. travnja ove godine donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

"Ministarstvo poljoprivrede je odmah krenulo u provedbu mjere, a sa danom 5. lipnja ove godine dogovorena su sva predviđena financijska sredstva. Mjera se provodila povlačenjem sa tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare, koje su u 2019. godini, od proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj, otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka. Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a dogovoren je otkup za 175.987 kg proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna", navode. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Omotnica Mjera Pomoć Stočarstvo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]