Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 14.01.2022. 17:00

Izmjene Pravilnika o provedbi izravne potpore i IAKS mjera - rokovi dulji, potpore niže

Ministarstvo poljoprivrede pustilo je u javno savjetovanje Prijedlog izmjena Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL (ilustracija)
  • 1.730
  • 107
  • 1

Otvoreno je savjetovanje s javnošću o izmjenama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu.

Njime se zbog uvedenih epidemioloških mjera ograničenja okupljanja ljudi radi posljedica pandemije Covid-19, produljuje rok za završetak obvezne godišnje izobrazbe, individualnog savjetovanja ili demonstracijske aktivnosti za mjeru 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, mjeru 11 - Ekološki uzgoj i mjeru 14 - Dobrobit životinja do 25. siječnja 2022. godine.

Također se produljuje rok korisnicima plaćanja za mlade poljoprivrednike u izravnim plaćanjima za dostavu preslike dokumenata o obrazovanju Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 1. veljače 2022. godine.

Izmjene se odnose i na promjenu načina obračuna smanjenja iznosa potpore za mjeru 13 - Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima s obzirom na veličinu površine koju korisnik prijavljuje za potporu. Tako se iznos prema Pravilniku smanjuje 20 posto za zatraženih više od 20 do uključivo 50 hektara, 30 posto za više od 50 do uključivo 100 ha te 50 posto za preko 100 hektara.

Smanjuje se potpora za područja s prirodnim ograničenjima - zašto i temeljem koje analize?

"Prema tumačenju revizorskog tijela Europske komisije iznos potpore u mjeri 13 smanjuje se ovisno o ukupnoj veličini zatražene površine za mjeru 13 a ne po svakoj pojedinoj podmjeri", pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Produljeni rokovi i za odbijenu prasad

Korisnicima koji podnose zahtjev za potporu za kategoriju odbijena prasad produljuje se rok s 15. siječnja na 31. siječnja 2022. za dostavu ispunjenog obrasca HAPIH-u kao i Registra svinja na gospodarstvu ili njegov ispis ako se vodi u elektroničkom obliku.

Sukladno tome produljuje se rok HAPIH-u za dostavu podataka Ministarstvu o utvrđenoj osnovici za izračun UG za kategoriju odbijena prasad s 20. siječnja ove godine na 4. veljače 2022. Također se korisnicima potpore za kategorije svinje za tov produljuje rok s 15. siječnja na 31. siječnja 2022. godine za dostavu Ministarstvu poljoprivrede Međunarodnog tovarnog lista (CMR).

Detaljnije informacije pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 18.1.2022., napominju iz Ministarstva.


Tagovi

IAKS mjere Javno savjetovanje Produljenje rokova Smanjenje potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo