Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voda
  • 20.12.2020. 15:00

Hrvatskoj na raspolaganju za navodnjavanje i zaštitu od poplava 250 milijuna eura

Republika Hrvatska iz Kohezijskog fonda za proces vodnokomunalne reforme na raspolaganju ima 1,05 milijardi eura, dok za navodnjavanje i zaštitu od poplava ima 250 milijuna eura, navela je eurozastupnica Sunčana Glavak.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 193
  • 102
  • 0

U 2021. godini tvrtka Hrvatske vode uložit će više od 260 milijuna kuna u obnovu i razvitak sustava vodoopskrbe, što je povećanje ulaganja od 40% u odnosu na prošlu godinu, izvijestila je zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Sunčana Glavak nakon plenarne sjednice na kojoj se raspravljalo o zakonodavnom paketu o vodi. 

Naime, tvrtka je pripremila projekte vrijedne 3.3 milijarde eura, kojima bi se pola milijuna hrvatskih građana priključilo na poboljšani sustav vodoopskrbe, a čak 2.4 milijuna građana na poboljšani sustav pročišćavanja voda.

"Suše i poplave sve su učestalije i sve se teže nosimo s njima. Ovi trendovi utječu na sve, od lokalnog vremena do mjesta gdje usjevi mogu rasti, i imaju dugotrajne posljedice koje će se proširiti u zajednicama danas i u narednim desetljećima”, naglasila je.

Hrvatska ima najviše zaliha vode po glavi stanovnika

Kod nas se, kako navodi dalje, trenutno grade sustavi vodoopskrbe i odvodnje u duljini od nekoliko tisuća kilometara, što je više nego ikada, a radovi se većim dijelom financiraju sredstvima iz fondova EU. "Republika Hrvatska iz Kohezijskog fonda za proces vodnokomunalne reforme na raspolaganju ima 1,05 milijardi eura, dok za navodnjavanje i zaštitu od poplava ima 250 milijuna eura“, pojasnila je.

Istaknula je i da prema podacima Eurostata iz 2019. godine, RH ima najviše zaliha vode po glavi stanovnika u EU, dok ju je UNESCO-vo Izvješće o dostupnosti vode i bogatstvu izvora smjestilo među prvih pet u Europi i među 40-ak najbogatijih zemalja svijeta.

"Prema konzumaciji vode iz slavine, smjestili smo se na treće mjesto ljestvice Europske agencije za okoliš. To je potvrda da je voda u našoj zemlji zdrava i kvalitetna, a to prepoznaju i naši građani“, naglasila je zastupnica dodavši  kako su ulaganje u infrastrukturu i promicanje odgovornog ponašanja građana preduvjeti očuvanja kvalitete vode i njene isporuke krajnjim korisnicima.

Direktiva Europske unije o pitkoj vodi

Direktiva o pitkoj vodi postavlja minimalne standarde kvalitete vode namijenjene za konzumaciju i uporabu (piće, kuhanje, druge kućanske potrebe), kako bi nas zaštitila od onečišćenja. 

Potrošnja vode: Očuvanje kvalitete i količine glavna zadaća ZPP-a

Novo zakonodavstvo ažurira standarde kvalitete i utvrđuje minimalne higijenske zahtjeve za materijale u kontaktu s vodom za piće, poput cijevi ili slavina, kako bi se izbjegla kontaminacija. Endokrini poremećaji, farmaceutski proizvodi i mikroplastika nadgledat će se putem mehanizma  za praćenje koji omogućava EU-u da ažurira nadzor u skladu s najnovijim znanstvenim dostignućima, zaključeno je na sjednici.


Tagovi

Vodna infrastruktura Hrvatske vode Zakonodavni paket Sunčana Glavak


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]