Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna 2019.
  • 04.01.2019. 13:30

Hrvatski agrar u 2019: u veljači isplata prvog dijela izravnog plaćanja

Što očekuje hrvatsku poljoprivredu u 2019. godini?

Foto: Bigstockphoto/simazoran
  • 7.656
  • 846
  • 0

Što očekuje hrvatski agrar u 2019. godini? Kada su u pitanju sredstva, za hrvatsku je poljoprivredu predviđena 13,1 milijarda kuna – proračunom Ministarstva poljoprivede osigurano je 7,7 mlrd., dok je iz EU fondova plan povući 5,4 mlrd. kuna.

Time je ministarstvo Tomislava Tolušića, piše glas.slavonije, podebljalo proračun za 2019. za 500 milijuna kuna i to u dijelu za korisnike. Za izravna plaćanja osigurano je 2,9 mlrd. kuna.

Novo: Zakon o uzgoju domaćih životinja! Cilj je udruživanje i okrupnjavanje!

Glavni cilj Ministarstva, doznaju, u ovoj godini je izgradnja hladnjača, nacionalno označavanje voća i povrća kako bi potrošač u svakom trenu mogao lako prepoznati domaće proizvode, kao i unaprjeđenje sustava navodnjavanja.

"Kroz EU fondove poticat ćemo primarnu proizvodnju te investicije u prerađivačke pogone kako bi se stvorili novi proizvodi s dodanom vrijednošću", rekli su im iz ministrova tima. 

Dodatno, u pripremi je i nacionalni strateški plan i strategija poljoprivrede za novo programsko razdoblje nakon 2021. U veljači je planirana isplata prvog dijela izravnih plaćanja, a poravnanje kreće u svibnju. "U 2019. raspisat ćemo natječaje iz Programa ruralnog razvoja (PRR) od 2,3 mlrd. kuna, čime ćemo korisnicima koji nisu samo poljoprivrednici, staviti na raspolaganje 100 posto raspoloživih EU sredstava iz ovog programskog razdoblja. Natječaji će biti usmjereni na povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje te ulaganja u infrastrukturu i diversifikaciju poljoprivrednih aktivnosti", najavili su iz ministarstva za Glas Slavonije. 

Mogu li novi zakoni vratiti u život polupusta sela?

U tekuću godinu ušli smo i sa smanjenjem PDV-a za voće, povrće, meso, ribu i troškove prijevoza živih životinja, a s 1. siječnja na snagu su stupili i Zakon o poljoprivredi te Zakon o uzgoju domaćih životinja. 


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Hrvatska 2019 Ministarstvo poljoprivrede Proračun


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.