Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovačko-neretvanska županija
  • 01.04.2017. 16:00

HNŽ prvi put osigurala 750.000 KM za poticaje

Svrha Programa je oživjeti i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na području Hercegovačko-neretvanske županije, kroz različite vrste potpora, kako bi se poljoprivredna proizvodnja učinila što konkurentnijom na tržištu.

Foto: vlada-hnz-k.ba
  • 691
  • 30
  • 0

Poljoprivrednicima Hercegovačko-neretvanske županije ove će godine prvi put biti dostupni poticaji na razini Županije. Naime, Vlada HNŽ je na prijedlog Ministarstva, usvojila Program utroška novčanih sredstava za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2017. godinu.

Svrha Programa je oživjeti i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na području Hercegovačko-neretvanske županije, kroz različite vrste potpora, kako bi se poljoprivredna proizvodnja učinila što konkurentnijom na tržištu. Također je cilj donošenja ovog Programa, podizanje razine proizvodnje na razinu samoodrživosti, povećanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje, zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima Županije i razvoj poljoprivrede koja je od značaja za turizam i ekologiju Županije.

Sredstva za realiziranje Programa osigurana su u Proračunu HNŽ-K za 2017. godinu na poziciji "Poticaji u poljoprivredi", u iznosu od 750.000 KM.

Pravo na potporu ima pravna i fizička osoba koja ispunjava sljedeće opće uvjete:

  • ima sjedište, odnosno prebivalište na području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona;
  • ostvaruje primarnu poljoprivrednu proizvodnju na području HNŽ-K;
  • upisan u Registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG), odnosno Registar klijenata (RK);
  • upisan u sudski Registar za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, ako je gospodarsko društvo ili zadruga, te u Obrtni registar koji vodi tijelo mjerodavno za izdavanje obrtnice ako su obrtnici ili u odgovarajući Registar ukoliko djeluje kao udruga;
  • ispunjava ostale posebno propisane uvjete.

Modeli poticaja osigurani su za biljnu proizvodnju (voćarstvo, maslinarstvo i vinogradarstvo), animalnu proizvodnju (pčelarstvo), subvencioniranje nabave novih motokultivatora i priključaka te interventna sredstva.

Cjelokupnu odluku o novčanim potporama pronađite ovdje.

Foto: vlada-hnz-k.ba


Tagovi

HNŽ Poticaji Poljoprivreda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.