Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Financijski instrumenti
  • 24.11.2020. 10:30

Financijski alati nedovoljni ako poljoprivrednici nemaju sredstva za zelene tehnologije?

Od 2016. godine postignut je značajan napredak u korištenju financijskih instrumenata iz fonda za ruralni razvoj. Do sada je 11 država, uključujući i Hrvatsku, iskoristilo 32 programa ukupne vrijednosti 614 milijuna eura.

Foto: Depositphotos/DeepGreen
  • 244
  • 39
  • 0

"Zajednička poljoprivredna politika bit će presudna u vođenju zelene tranzicije u poljoprivredi. Buduća ZPP, o kojoj se trenutno pregovara sa suzakonodavcima, mora biti ambiciozna, nudeći prave alate za poticanje održivih praksi“, prošloga je tjedna izjavio povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechoswki na otvaranju šeste godišnje konferencije Europske unije. 

Međutim, istaknuo je kako to neće biti dovoljno ako poljoprivrednici, na primjer, nemaju sredstava za ulaganje u zelenu tehnologiju. "Zbog toga smo u okviru buduće politike financijske instrumente učinili privlačnijima, s mogućnostima da ih koristimo za sve relevantne strateške ciljeve", poručio je Wojciechoswki.

Naglašeno je kako oni imaju značajan potencijal u doprinosu postizanja ambicija Zelenog plana te strategija Od farme do vilice i one o bioraznolikosti. Unatoč tome, novčane potrebe poljoprivrede i prehrambenog sektora i dalje su visoke, stoji u priopćenju Europske komisije. 

Velika pomoć Europske investicijske banke

Ističu kako je od 2016. godine postignut je značajan napredak u korištenju financijskih instrumenata iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR). Do sada je 11 država, uključujući i Hrvatsku iskoristilo 32 programa ukupne vrijednosti 614 milijuna eura. Također, u obliku zajmova i jamstava EPFRR-a je podijelila 178, a dodatna financiranja iznosila su 398 milijuna eura.

Kako bi se nastavio pozitivan rast, prijedlozi u budućem ZPP uključuju instrumente koji se mogu koristiti za financiranje samostalnih radnih kapitala i investicija te osigurati kombinacije potpora i subvencija s kamatnim stopama. 

EK: Od iduće godine 5,6 milijardi eura potpore - najviše koristi za mlade poljoprivrednike?

"Europska investicijska kao i EU klimatska banka igraju ključnu ulogu u zelenoj tranziciji EU. Poljoprivreda i bioekonomija naš su prioritet i relevantni su za rješavanje brojnih političkih tema kao što su zaštita klime i okoliša, podrška malom i srednjem poduzetništvu te socijalna i ekonomska integracija širom Unije. Istodobno moramo osigurati opskrbu zdravom i održivom hranom", kaže potpredsjednik EIB-a Christian Kettel Thomsen te naglašava kako financijski instrumenti moraju igrati ključnu ulogu u mobilizaciji više resursa i stručnosti kako u privatnim tako i javnim sektorima. 

Planirani ZPP nije održiv? 

No, upravo je Zeleni plan kamen spoticanja. Naime, ovih se dana sve češće govori o prijetnji Europske komisije i tome kako će povući svoj zakonodavni prijedlog za program poljoprivrednih subvencija EU nakon 2020. godine, a što je dao nagovijestiti njezin potpredsjednik, Frans Timmerans, ujedno i povjerenik zadužen za klimu i okoliš. 

On smatra kako planirani ZPP nije održiv i ne može se nastaviti na taj način. Od Vijeća i Europskog parlamenta je očekivao ambiciozniji, zeleniji plan. 

"Ako želimo biti klimatski neutralni do 2050. godine, tada se mnoga područja moraju promijeniti, kao i poljoprivredna politika. I sami farmeri su za to zainteresirani jer ako ne dođemo do održivosti, i agrar će patiti", prenosi tagesschau.de

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaje za eko proizvodnju?

Ono što on želi je da se poljoprivredne subvencije koje čine najveću stavku u proračunu EU-a, koriste za potporu malim poljoprivrednicima, a ne velikim farmama, u tom, za mnoge skupom prelasku na ekološki prihvatljive sustave.

Treba napomenuti kako bi povlačenje prijedloga zaustavilo pregovore, a zakonodavni postupak podnošenja novog dokumenta morao bi biti ponovoljen. Kako piše Euractiv, predsjednica EK, Ursula von der Leyen je rekla da, iako je povlačenje prijedloga pravna i institucionalna mogućnost, Komisija ga ne razmatra te da eventualno može doći do revidiranja ZPP-a

Podsjećamo, u svibnju ove godine, Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument koji bi, trebao kako su tada naveli, u kratkom roku osigurati likvidnost u sektorima poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkog i šumarskog sektora, ali i potaknuti oporavak nakon javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa COVID-19. 

Ministarstvo poljoprivrede i HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatu od 0,5%

Riječ je bila o kreditima uz fiksnu kamatnu stopu od 0,5% godišnje.


Tagovi

Financijski instrumenti ZPP Europska unija EIB Zeleni plan


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]