Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strateški plan
  • 28.10.2022. 13:05

Europska komisija odobrila strateški plan ZPP-a za Hrvatsku i još dvije zemlje

Proračun za danas odobrena tri plana iznosi gotovo 9 milijardi eura, uključujući 2,7 milijardi eura namijenjenih okolišnim i klimatskim ciljevima te 227 milijuna eura za mlade poljoprivrednike. 

Foto: Martina Pavlović
  • 2.222
  • 167
  • 0

Europska komisija danas je odobrila strateške planove u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a) za Hrvatsku, Sloveniju i Švedsku. Za ZPP će se izdvojiti 270 milijardi eura za razdoblje 2023. – 2027.

Proračun za danas odobrena tri plana iznosi gotovo 9 milijardi eura, uključujući 2,7 milijardi eura namijenjenih okolišnim i klimatskim ciljevima i programima za ekologiju te 227 milijuna eura za mlade poljoprivrednike. 

Ključni ciljevi Hrvatske

Kako su izvijestili iz EK, u Hrvatskoj će se pravednija raspodjela potpore postići preraspodjelom 20 posto omotnice za izravna plaćanja malim i srednjim poljoprivrednicima za prvih 30 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Kako bi se mlade potaknulo na obavljanje poljoprivrednih djelatnosti, osigurat će se posebni poticaji za više od 1.000 hrvatskih poljoprivrednika mlađih od 40 godina kako bi im se pomoglo u osnivanju poljoprivrednih gospodarstava i pokrivanju početnih troškova ulaganja", navode.

Vučković: Odlučili smo se za srednji pristup, povijesna prava na plaćanja prestaju 2026.

Nadalje, sredstvima iz fondova za ruralni razvoj poduprijet će se otvaranje 14.000 radnih mjesta u ruralnim područjima, kao i ulaganja u infrastrukturu, kao što su voda, lokalne ceste i vrtići. Također, hrvatskim planom poduprijet će se rješavanje problema poljoprivrednih emisija koje uglavnom proizlaze iz gospodarenja tlom i stajskim gnojem.

Zahvaljujući sredstvima ZPP-a, potpora za ekološku poljoprivredu bit će namijenjena za 17, 14 i 12 posto poljoprivrednog zemljišta u Sloveniji, Švedskoj i Hrvatskoj.

Strateški planovi Slovenije i Švedske

"Sva tri plana imaju snažnu okolišnu dimenziju", ističu iz EK. Kako navode, Slovenija i Švedska dodijelile su gotovo 60 posto svojeg proračuna za ruralni razvoj ciljevima u području okoliša i klime.

Slovenskim planom poduprijet će se, među ostalim, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora iz poljoprivrede, čime će se poljoprivrednicima omogućiti ulaganje u bioplin, biometan i geotermalne bušotine za vlastite potrebe. Švedskim planom stavlja se snažan naglasak na sekvestraciju ugljika, bioraznolikost i travnjake, kao i na povećanje znanja o održivoj proizvodnji.

Iz EK podsjećaju da bi nova zajednička poljoprivredna politika (ZPP) trebala započeti 1. siječnja 2023., a osmišljena je radi prijelaza na održiv, otporan i moderan europski poljoprivredni sektor.

Financiranje će biti pravednije raspodijeljeno među poljoprivrednim gospodarstvima, s naglaskom na malim i srednjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kao i mladim poljoprivrednicima.

IAKS mjere i eko sheme - koji iznosi potpora su planirani u Strateškom planu ZPP-a?

Osim toga, poljoprivrednicima će se pružiti potpora za uvođenje inovacija, od precizne poljoprivrede do agroekoloških metoda proizvodnje. Podupiranjem konkretnih mjera u tim i drugim područjima novi ZPP može biti temelj sigurnosti opskrbe hranom i poljoprivrednih zajednica u Europskoj uniji, zaključuju iz EK.

Više informacija o Hrvatskoj dostupno je u kratkom dokumentu koji je objavila EK, a pronaći ga možete ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Strateški plan ZPP Europska komisija Odobrenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.