Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganje EU
  • 14.04.2020. 15:10

EU: 700 milijuna eura za sektor poljoprivrede i bioekonomije

Europska investicijska banka (EIB) najavila je pokretanje nove inicijative za financiranje koji ima za cilj osigurati blizu 1,6 milijarde eura ulaganja u sektoru poljoprivrede i bioekonomije

Foto: JumpStory
  • 2.169
  • 110
  • 0

Europska investicijska banka (EIB) najavila je pokretanje nove inicijative za financiranje koji ima za cilj osigurati blizu 1,6 milijarde eura ulaganja u sektoru poljoprivrede i bioekonomije.

Kako je objavila Europska komisija, financiranje ima za cilj podržati privatne tvrtke koje posluju kroz lance proizvodnje i prerade hrane, materijala koji se temelje na biološkoj osnovi i bioenergije. To je garantirano proračunom EU prema Europskim fondu za strateška ulaganja (EFSI), koji čini financijski stup investicijskog Plana za Europu.

Važan instrument pomoći sektoru u ovoj krizi

Ovaj program kreditiranja omogućit će izravno kreditiranje ulaganja u privatni sektor u rasponu od 15 do 200 milijuna eura, gdje se iznos zajma EIB-a kreće u rasponu od 7,5 do 50 milijuna eura. Ciljana ulaganja će podržati zaštitu okoliša i učinkovitost prirodnih resursa, obnovljive izvore energije, inovacije, konkurentnost i energetsku učinkovitost. Program će pridonijeti zaštiti i stvoriti zaposlenost u ruralnim područjima, a samim time promicati ruralni razvoj i teritorijalnu integraciju diljem EU.

Primarnim poljoprivrednim proizvođačima 53 milijuna kuna državne potpore

"Pandemija koronavirusa utječe na svakog od nas i na svaki sektor. U tom kontekstu pozdravljam drugu fazu strategije EIB-a u okviru investicijskog plana za financiranje mjera raspoređivanja plana potpore za poljoprivredno-prehrambeni sektor. Čvrsto sam uvjeren da će ovo biti vrlo važan i koristan instrument pomoći sektoru da ostane snažan i uporan u nakani da prebrodi krizu", istaknuo je europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Prvi zajam pokrenut je 2018. godine

Program je nastavak prvog zajma za poljoprivredu i bioekonomiju u iznosu od 400 milijuna eura koji je pokrenut 2018. godine i koji je gotovo u potpunosti iskorišten.

"Otkad postoji pandemija koronavirusa u Europi, EIB je u potpunosti mobiliziran s Europskom komisijom za razmjenu a plan potpore za SME koji su najteže pogođeni, uključujući i one u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Ipak, EIB-ove dugoročno financiranje sektora nastavlja se paralelno, s naglaskom na inovacije, klimatske akcije, održivost okoliša i ruralni razvoj. Prvih 400 milijuna eura poljoprivrednog programa već podržava 10 transformacijskih investicija za europsku poljoprivredu koje također jačaju ruralne zajednice.

Ovim drugim financiranjem osiguravamo dodatnih 700 milijuna eura za izgradnju postojećeg uspjeha i podmirivanje potražnje na tržištu", rekao je Andrew McDowell, potpredsjednik EIB-a za bioekonomiju.


Izvori

EC Europa


Tagovi

EIB Kreditiranje Investicijski plan za Europu Poljoprivreda Bioekonomija Janusz Wojciechowski Koronavirus


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]