Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora
  • 13.01.2023. 12:00

EK odobrila hrvatski program potpore prerađivačima vrijedan 40 milijuna eura

U prvoj polovici ove godine omogućit ćemo prerađivačima potporu vrijednu 200 milijuna kuna odnosno veću od 26,5 milijuna eura, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/ALesik (ilustracija)
  • 1.735
  • 101
  • 0

Europska komisija odobrila je 40 milijuna eura vrijedan hrvatski Program državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine. 

Kako su priopćili, Ministarstvo poljoprivrede će u prvoj polovici ove godine omogućiti prerađivačima potporu vrijednu 200 milijuna kuna odnosno veću od 26,5 milijuna eura, a procjenjuje se kako će Program obuhvatiti više od 900 korisnika. 

"Cilj je pružiti potporu kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata, a zbog čega su subjekti u preradi dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka", napominju. .

Program će se provoditi kroz dvije mjere: Potpora za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije te Potpora za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije.

Prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer.

Napominju i da je potporu u mjeri za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije moguće ostvariti u iznosu do 2 milijuna eura po poduzetniku, dok je potporu za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena plina i struje moguće ostvariti u iznosu do 4 milijuna eura po poduzetniku.


Tagovi

Potpora Državna potpora Kompenzacija rasta cijene Cijena energenata Rat u Ukrajini


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]