Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 06.10.2021. 08:30

EK: Odobren hrvatski program za potporu sektoru peradarstva

Cilj te mjere je ublažiti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju klaonice peradi i proizvođači jaja te ublažiti dio gubitaka pretrpljen zbog pandemije koronavirusa.

Foto: Depositphotos/capa34
  • 378
  • 37
  • 0

Europska komisija odobrila je hrvatski program za bespovratne potpore poduzećima u sektoru peradarstva koja su pogođena pandemijom koronavirusa, vrijednom 2,7 milijuna eura (20 milijuna kuna), priopćeno je u utorak iz EK. 

Potpora će biti u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Cilj te mjere je ublažiti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju klaonice peradi i proizvođači jaja te ublažiti dio gubitaka pretrpljen zbog pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera koje su uvedene kako bi se ograničilo širenje virusa, navodi se u priopćenju.

Program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja, dok će se iznos potpore po korisniku izračunati na temelju povećanja broja smrznute peradi tijekom 2019. i 2020. ili broja jaja proizvedenih u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2020., navodi se dalje.

Komisija je utvrdila da je taj hrvatski program u skladu s uvjetima Privremenog okvira. Konkretno, potpora neće premašiti 1,8 milijuna eura po klaonici i 225.000 eura po poduzeću koje se bavi uzgojem kokoši nesilica; a dodijelit će se najkasnije do 31. prosinca 2021.

EK je zaključila da je ta mjera potrebna, primjerena i prikladna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru te je odobrila taj program u skladu s pravilima EU o državnim potporama, zaključuje se u priopćenju.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja. Potpora za gubitke zbog prisilnog smrzavanja mesa peradi i pada prodaje svježeg mesa peradi će se dodijeliti prihvatljivim korisnicima prema broju zaklanih kljunova evidentiranih u sustavu VETIS u periodu od 1.4. do 31.12.2020. godine, a potpora za gubitke zbog poteškoća u plasmanu jaja A klase dodijelit će se prihvatljivim korisnicima prema količini proizvedenih jaja evidentiranih u sustavu VETIS u istom periodu.  

Maksimalan iznos potpore iznosi 1,8 milijuna eura po klaonici te 225 tisuća eura po poduzeću koje se bavi uzgojem kokoši nesilica, a dodijelit će se najkasnije do 31. prosinca 2021.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Potpora Sektor peradarstva Proizvodnja jaja Klaonice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!