Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OBŽ
  • 05.11.2020. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Dodijeljeno 1,5 milijuna kuna potpora osječko-baranjskim poljoprivrednicima

Samo za poljoprivrednike u ovoj je godini izdvojeno 3 milijuna kuna, od kojih je ovom prilikom riječ o 1,5 milijuna kuna za 90 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pet obrta, pet trgovačkih društava, devet jedinica lokalne samouprave, tri udruge i jednu znanstvenu ustanovu, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić

Foto: Melita Berečić
  • 797
  • 440
  • 0

Ugovore o dodjeli potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za čak 113 korisnika i u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, a prema rezultatima Javnog poziva, potpisao je jučer osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Pritom je istaknuo da Županija kontinuirano pomaže poljoprivrednicima i poduzetnicima kojima će u ovoj godini biti dodijeljeno preko 17 milijuna kuna.

Županijska za one koji nisu obuhvaćeni državnim potporama

"Samo za poljoprivrednike u ovoj je godini izdvojeno 3 milijuna kuna, od kojih je sada riječ o 1,5 milijuna kuna za 90 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pet obrta, pet trgovačkih društava, devet jedinica lokalne samouprave, tri udruge i jednu znanstvenu ustanovu. Potpore će pomoći posebice onima pogođenim Covidom-19, a Osječko-baranjska županija se odlučila za dodjelu onima koji nisu obuhvaćeni državnim poticajima", rekao je Anušić i nastavio:

"Moramo pomoći, ne samo u vidu potpora, nego i izgradnjom infrastrukture, sustavima navodnjavanja i - vjerojatno idućeg tjedna, raspisivanjem natječaja za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Nemetinu."

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling istaknula je da je intenzitet dodijeljenih potpora različit, a kreće se od 50 do 100 posto. Gotovo 900 tisuća kuna se odnosi na OPG-ove, odnosno sve one koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, dok se preostali iznos odnosi na jedinice lokalne samouprave koje su imale troškove za uređenje svog ruralnog prostora.

Mladim poljoprivrednicima 50 posto veći iznos potpora

"Javni su pozivi za potpore otvoreni, osim onoga za kvalitetu proizvoda koji smo zatvorili zbog iskorištenosti planiranih sredstava. Visina potpora je do 70 tisuća kuna i ovisi o vrsti, kategoriji podnositelja zahtjeva. Primjerice, mladi poljoprivrednici imaju do 50 posto veće iznose potpora. Ovise i o broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova. Intenzitet potpora za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova", objasnila je pročelnica.

Potpore Županije dobiva 113 korisnika 

Ovaj put, najviše je novca dodijeljeno općini Punitovci, čija je načelnica Jasna Matković otkrila da će taj iznos upotrijebiti za uređivanje pristupnih puteva do oranica.

"Sudjelujemo svake godine jer imamo puno nerazvrstanih cesta i lenija koje treba urediti. Činimo to isključivo radi naših poljoprivrednika kako bi lakše pristupili svojim posjedima te što jednostavnije i bezbolnije obrađivali svoju zemlju", rekla je načelnica.

Javni pozivi još su otvoreni

Javni pozivi za dodjelu 14 vrsta potpora objavljeni su 2. i 16. ožujka 2020. godine, a otvoreni su do 1. prosinca 2020. godine, osim Javnog poziva za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 15. prosinca ili do iskorištenja sredstava za pojedine mjere potpora.

Riječ je o sljedećim vrstama potpora:

  • potpora mladim poljoprivrednicima;
  • potpora oštećenima u slučaju elementarne nepogode;
  • za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima;
  • očuvanje tradicionalne proizvodnje i razvoj tržišta autohtonih proizvoda;
  • unapređenje genetskog potencijala u stočarstvu;
  • uzgoj i držanje te kupnju uzgojno valjanih grla u stočarstvu;
  • poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka;
  • dobrobit životinja;
  • istraživački projekti u poljoprivredi;
  • ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda;
  • promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje;
  • sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranje robne marke poljoprivrednih proizvoda;
  • manifestacije i uređenje ruralnog prostora.

Fotoprilog


Tagovi

Potpore Osječko-baranjska županija Ivan Anušić


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]