Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 18.01.2021. 16:30

Dodatni poticaji za ekološke prakse - EK objavila popis

Oni koji u svojoj proizvodnji budu išli preko osnovnih ekoloških i klimatskih zahtjeva, za to će dobiti dodatnu financijsku potporu.

Foto: Depositphotos/Evgenyi
  • 2.909
  • 400
  • 1

Europska komisija (EK) je objavila popis ekoloških poljoprivrednih praksi koje bi mogle biti financijski potpomognute instrumentom eko-shema u budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP), a dio su reforme o kojoj se trenutno pregovara između Europskog parlamenta i Vijeća.

Riječ je o novom instrumentu namijenjenom nagrađivanju farmera koji u većoj mjeri od propisane doprinose ostvarivanju ciljeva Zelenog plana u zaštiti okoliša i klime te dobrobiti životinja. Dakle, oni koji u svojoj proizvodnji budu išli preko osnovnih ekoloških i klimatskih zahtjeva, za to će dobiti dodatnu financijsku potporu.

Za što bi mogli dobiti dodatne poticaje?

O potporama za agrošumarstvo smo već pisali, no popis je puno duži. Kao poželjne prakse navode se eko poljoprivredna proizvodnja i takva rješenja za nadzor štetnika, uzgoj životinja u skladu s njihovom dobrobiti, agroekologija, zaštita bioraznolikosti te precizna poljoprivreda koja koristi digitalne tehnologije kako bi proizvodnja bila što učinkovitija.

U ublažavanje klimatskih promjena uključuje se smanjenje stakleničkih plinova te proizvodnja kojom se smanjuje ugljik u atmosferi i zadržava u tlu. Radit će se i na zaštiti i poboljšanju kvalitete vode te smanjenju vodnih resursa. Također, u planu je mehanička kontrola korova, sadnja sorata otpornih na štetnike, a veća pozornost usmjerit će se i na plodored.

Nadalje, dodatno će se financirati korištenje usjeva otpornijih na klimatske promjene. Što se tiče stočarstva i dobrobiti životinja, cilj je provoditi što više analiza na kakvoću hrane i vode, uključujući mikotoksine te osiguranje adekvatnog smještaja.

Detaljan plan potražite ovdje.

Podsjetimo, prema Zelenom planu cilj je do 2030. smanjiti uporabu štetnih pesticida i antimikrobnih lijekova u stočarstvu, postići da 25% EU agrarnog zemljišta bude pod ekološkom poljoprivredom, smanjiti gubitak hranjiva za najmanje 50% uz istovremeno osiguravanje nepogoršavanja plodnosti tla te konačno, smanjiti upotrebu gnojiva za 20%. Također, predložene su i mjere za bolje označavanje proizvoda kako bi potrošači bili bolje informirani o zdravoj i održivoj hrani.

Očekuje se da će ove sheme pridonijeti ostvarivanju navedenog plana te da će isključivo za njih biti namijenjeno 20% proračuna za izravna plaćanja poljoprivrednicima. 

Zemlje članice same će odlučivati koju će vrstu eko proizvodnje odabrati, a u prve dvije godine predviđena je pilot faza koja bi im trebala omogućiti pripremu za nove instrumente. Pravila bi se trebala početi primjenjivati od 1. siječnja 2023., a do tada će na snazi biti prijelazno razdoblje.


Tagovi

ZPP Zeleni plan Eko-sheme Europska komisija Poticaji Ekološka poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]