Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za poljoprivredu
  • 18.09.2020. 14:20
  • Grad Zagreb, Zagreb

Do kraja godine isplata predujma, u fazi obrade su i potpore sustavu krava-tele

Ukupni plan proračuna Ministarstva poljoprivrede za 2020. godinu iznosi 7,5 milijardi kuna, od čega je u prvom polugodištu ove godine izvršeno 4,4 milijarde kuna, čulo se na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.939
  • 412
  • 1

Do kraja godine provest će se isplata predujma temeljem jedinstvenih zahtjeva za plaćanja izravnih i IAKS ruralnih mjera podnesenih u 2020. godini, a u fazi obrade su i potpore sustavu krava-tele, čulo se na danas održanoj 2. sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. 

Naime, ukupni plan proračuna Ministarstva poljoprivrede za 2020. godinu iznosi 7,5 milijardi kuna, od čega je u prvom polugodištu ove godine izvršeno 4,4 milijarde kuna (58,62%).

Sredstva iz europskih fondova planirana su u ukupnom iznosu od 5,2 milijarde kuna, a u prvom polugodištu izvršeno je 2,8 milijardi kuna (54,36%), što je 553 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Za mjere ruralnog razvoja više od 2 milijarde kuna

Prema priopćenju Odbora, značajnije aktivnosti i projekti vezani su uz izravna plaćanja u poljoprivredi za iznimno osjetljive sektore, s isplaćenih 119 milijuna kuna.

Za ZPP mjere ruralnog razvoja u prvoj polovici godine povučeno je više od 2 milijarde kuna (iskorištenost 78,39%), a do kraja godine provest će se isplata predujma temeljem jedinstvenih zahtjeva za plaćanja izravnih i IAKS ruralnih mjera podnesenih u 2020. godini s okvirnim iznosom predujma od 1,5 milijardi kuna. Uz navedeno, za provedbu Financijskih instrumenata na račun HBOR-a isplaćeno je ukupno 36,6 mil. kuna za obrtna sredstva i za investicijske kredite.

Potpore sustavu krava-tele u fazi obrade

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir postavila je, pak, upit o razlozima slabe iskorištenosti nekih proračunskih stavki Ministarstva, kao što su Nacionalni sustav potpore krava-tele, Vođenje katastra pčelinjih paša, Očuvanje i održiva uporaba biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu, Unapređenje šumarstva, Program Obzor 2020 – projekti H2020 i brojni drugi.

"Predstavnik predlagatelja odgovorio je kako se s njihovom realizacijom kasni zbog pandemije bolesti COVID 19, dok su potpore sustavu krava-tele u fazi obrade", stoji u priopćenju. 

Vučković: Hrvatskoj nisu smanjena EU sredstva za poljoprivredu, ona iznose 3,4 milijarde eura

Na sastanku se još raspravljalo o Izvješću o stanju sektora vodnih usluga i radu Vijeća za vodne usluge za 2018. godinu. 


Tagovi

Sjednica Odbor za poljoprivredu Proračun Mjere ruralnog razvoja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]