Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 18.05.2023. 13:00

Čekate isplatu potpora? Evo što kaže prvi čovjek Agencije za plaćanja

Činjenica je da je dinamika isplate malo sporija ova godine, kaže ravnatelj APPRRR-a Antun Vujić otkrivajući i što je razlog tome.

Foto: AK grafika
  • 33.141
  • 1.695
  • 0

Jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo je kada će biti isplaćene potpore pa smo, dakako, s tim i započeli našu konferenciju o ekološkoj poljoprivredi koju možete pratiti izravno te ga postavili najmjerodavnijoj osobi.  

"Isplaćuju se sukladno propisima i krajnji rok je 30. lipnja", kaže Antun Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Činjenica je, dodao je, da su u dinamici malo sporiji ove godine, ne puno, a razlog je u kontrolama. 

Imali su puno većih potreba za obavljanjem provjera jer je bilo brojnih nesukladnosti kod specifičnih mjera. Za svaku vrstu operacije prije isplate, minimalno se mora pet posto iskontrolirati na terenu. Sve korisnike potpora, dakle 100 posto, kontrolira se administrativno i vizualno, ali na terenu mora biti obavljena provjera minimalnih pet posto. 

Iz tog razloga, za sada nije isplaćeno ništa od proizvodno vezanih plaćanja za voće i povrće, kao i za Mjeru 14 Dobrobit životinja. 

"Isplata je do ovog tjedna nula jer dodatno traju kontrole. Za M14 je bilo puno rizika jer i male greške mogu izazvati strašno velike posljedice, a kod 90 posto poljoprivrednika kod kojih smo kontrolirali višestruku sukladnost utvrđene su određene nepravilnosti odnosno nesukladnosti", otkriva. 

Konferenciju osim putem zooma, možete pratiti i na YouTube kanalu Agrokluba.

Ravnatelj podsjeća i da je isplata predujma započela 1. studenog 2022. odnosno nikad ranije i nikada veći iznos. Od 403 milijuna eura isplaćeno je 85 posto. 

U tijeku je i predaja Jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere u 2023. godini za što je produžen rok

"Procijenili smo da puno poljoprivrednika nije bilo spremno za novosti koje je donio Strateški plan ZPP-a", napominje dodajući da je korisnika u sustavu potpora oko 110.000.  

Foto: Depositphotos/zestmarina, Krešo Pribisalić


Tagovi

Izravna plaćanja IAKS mjere Isplata potpora Antun Vujić APPRRR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]