Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vijesti
  • 19.06.2022. 18:00

Albanski poljoprivrednici primaju najniže državne potpore u regiji

Najveći dio kolača ide institucijama i subjektima koji prate agrar i to u iznosu od 42 eura. Koliko dobije poljoprivrednik?

Foto: Depositphoto/znm666
  • 623
  • 41
  • 0

Prema analizi koju je objavila Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO, poljoprivredni proizvođači u Albaniji dobivaju 18 puta manju financijsku podršku od države nego druge zemlje u regiji, objavio je Euroactiv. To dovodi do zabrinutosti oko raspodjele sredstava EU. Poljoprivredna proizvodnja u ovoj zemlji je izvor hrane za stanovništvo, a čini oko 20 posto godišnjeg BDP-a. 

3 eura za hektar

Naime, za razliku od ostalih država, tamošnji farmeri dobiju najmanji dio izravnih plaćanja po jednom hektaru, a on iznosi svega 3 eura. Najveći dio kolača ide institucijama i subjektima koji prate agrar i to u iznosu od 42 eura.

U izvješću FAO-a se navodi da novac ne ide tamo gdje bi trebao. Zemlje zapadnog Balkana su u prosjeku davale oko 53 eura po hektaru svojim farmerima. U Bosni i Hercegovini daju 66 eura, a administraciji 60 eura dok je na Kosovu ta razlika veća, 69 eura farmerima, a administraciji 54. 

Smatraju da država ne pruža dovoljnu pomoć poljoprivrednicima da se suoče s tržišnom konkurencijom, spriječe ruralnu depopulaciju ili ojačaju produktivnost. Albanija treba hitno povećati direktno financiranje i izdvajanja za agrar i to za najmanje pet puta, poručuju. 

Rade bez plaće

Ondje je situacija vrlo loša. U 2021. godini oko 41 posto stanovništva radilo je u poljoprivrednom sektoru, ali većina nije primala nikakav oblik plaće. Prema INSTAT-u od sredine 2021. godine samo je 54.000 od njih 540.000 plaćalo socijalno osiguranje, dok su ostali prijavili da su samozaposleni bez primanja.

U svibnju je objavljeno da je oko 112 milijuna eura EU fondova namijenjeno albanskom agrarnom sektoru u okviru IPARD III programa koji nastoji podržati održive prehrambene sustave povećanjem konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora i postupnim usklađivanjem s pravnim stečevinama EU. Albanska vlada će dodati još 34 milijuna eura na taj iznos EU, čime će ukupna vrijednost biti 146 milijuna eura.


Tagovi

Albanija IPARD III EU fondovi Izravna plaćanja Albanska poljoprivreda Administracija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!