Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 25.05.2016. 13:30

5 tvrtki trebalo dobiti 157 milijuna kuna!

Pet tvrtki s dva zaposlena dobilo odobrenje za 152,75 milijuna kuna potpore!

  • 7.124
  • 850
  • 0

Hrvatska voćarska zajednica, iako se Otvorenim pismom još 20. listopada prošle godine obratila bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, Vladi RH i javnosti sa Zahtjevom za poništenje prvog natječaja iz Mjere 4.1.1. ruralnog razvoja, odjeka nije bilo, a jedino je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir o toj temi uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji.

Naveli razloge za poništenje

Naime, Hrvatska voćarska zajednica u svom je pismu navela samo neke od razloga za poništenje natječaja, a to su da je na dan njegove objave, na prezentaciji održanoj u kino-dvorani Ministarstva gospodarstva rečeno da i povezani subjekti mogu aplicirati zajedničke projekte, iako je na ranijim prezentacijama govoreno suprotno.

Nadalje, naveli su i da je za 16 korisnika odobreno 473.097.904,00 kn ili 54,92% ukupne potpore za prvi natječaj odnosno 27,46% ukupnog proračuna za tu Podmjeru za sedmogodišnje razdoblje, a sve te tvrtke su ostvarile bodove kao zajednički projekti s povezanim društvima.

Niti jedan projekt pod istragom nije isplaćen!

Od spominjanih 16 tvrtki, njih pet je u 2014. godini zajedno ostvarilo 4,87 milijuna kuna prometa i ukupno su imali dva zaposlena čovjeka, a planiralo im se dodijeliti 152,75 milijuna kuna potpore odnosno 17,85% ukupne potpore za prvi natječaj.

Nagrađene tvrtke istog vlasnika

"Osim toga, važno je reći da su dvije tvrtke istog vlasnika u zajedničkom projektu nagrađene s 20 bodova i 20% više novca i tako došle do 90%-tne potpore u iznosima svaka po pet milijuna eura. Zbog toga je većina manjih tvrtki i OPG-ova s realnim i održivim projektima ostala bez mogućnosti sufinanciranja, iako je potrošena polovica novca predviđena za sedmogodišnje razdoblje. Smatramo da je dodjeljivanje 90% iznosa nedopustivo za velike projekte.

Prevareno je na stotine poljoprivrednika?

90% sufinancirali multimilijunske projekte

Ako netko želi realizirati višemilijunske projekte bilo bi normalno da uloži i svoj novac ako vjeruje u svoj projekt, a ne da mu se sufinancira s 90%. U tom slučaju ga i nije previše briga za sudbinu projekta. Da se jako pogriješilo, Ministarstvo i Agencija priznaju i sami, jer su u drugom trenutno Natječaju izbacili uopće mogućnost da se kandidiraju dvije povezane tvrtke, a ne da se nagrađuju dodatnim bodovima i dodatnim postocima. To je osnovni razlog zašto je nužno poništiti prvi natječaj. Ovakvom podjelom novca je u biti izigran smisao ruralnog programa i samo jednim natječajem je u biti uništen cijeli Program za idućih sedam godina", stoji među ostalim u Otvorenom pismu.

Hrvatska tijela nisu prijavila umjetno stvorene uvjete

Europarlamentarka Marijana Petir od EK dobila je odgovor u kojem je Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan naglasio kako su države članice dužne uspostaviti sustav nadzora i upravljanja sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s jasnim dužnostima i linijama odgovornosti.

Funkcioniranje tih sustava podliježe revizijama. Također, u odgovoru je rečeno kako hrvatska tijela dosad nisu prijavila umjetno stvorene uvjete u okviru spomenutog natječaja te da će se detaljne provjere obaviti tijekom budućih revizija koje provodi Komisija, a europarlamentarka Petir se nadala da će Hrvatska sama provesti reviziju rečenog natječaja kako ne bi bilo prekasno kada stignu EU revizori. Naime, isticala je tada Petir, prijevare se u EU strogo kažnjavaju.

"Pravni subjekti kazneno odgovaraju, a prijevare nadležnih tijela i akreditiranih agencija završavaju ili oduzimanjem teško stečenih akreditacija ili suspenzijom sredstava iz određenog fonda. Češkoj prijeti oduzimanje akreditacije nacionalnoj agenciji za plaćanja u poljoprivredi i suspenzija plaćanja iz fondova namijenjenih provedbi ZPP-a, dok Rumunjskoj zbog sumnje na pronevjeru sredstava prijeti istraga OLAF-a", izjavila je tada Marijana Petir.

Nalaz EK potvrđuje sumnje i treba se utvrditi je li riječ o zločinačkom pothvatu

Sada kaže da Nalaz EK potvrđuje sumnje koje je zajedno s udrugama poljoprivrednika isticala posljednjih godinu dana. "Neke su tvrtke iskoristile pravila natječaja, stvorile umjetne uvjete te im se pogodovalo, a to im je omogućilo Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi u bivšem sazivu.

Učinjen je niz prekršaja i izgubljeno je vrijeme. Smatram da postoji opravdana sumnja u zloporabu vlasti i položaja te da je potrebno utvrditi da li je riječ i o zločinačkom pothvatu obzirom da je evidentno da je uz ministra Jakovinu više osoba moralo sudjelovati u organizaciji takvog natječaja koji je u suprotnosti s pravilima Zajedničke poljoprivredne politike i tržišnog natjecanja.

Zbog čega su padali projekti Mjere 4.1?

Povećanje limita na 5 milijuna eura upravo toj tezi ide u prilog. Poljska je svoje limite za provedbu slične mjere ograničila na svega 200.000 eura po projektu te su taj novac usmjerili onima kojima je zaista i bio potreban. Ovdje želim istaknuti da moj stav nije usmjeren protiv velikih tvrtki, tražim jedino poštenu raspodjelu europskih sredstava koje će unaprijediti život u ruralnom prostoru, a čemu su izvorno i namijenjena, te da uvjeti natječaja za sredstva iz Programa ruralnog razvoja budu fer i korektni, što u ovom konkretnom natječaju nije bio slučaj.

Taj novac obiteljskim gospodarstvima znači život a bez obzira što je tako, ne mogu doći do njega. Nadam se i želim da Ministarstvo poljoprivrede iznađe odgovarajuće rješenje za nastali problem vrlo brzo te da se sredstva namijenjena razvoju ruralnog prostora potroše u skladu s ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike", zaključuje zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.


Tagovi

Hrvatska voćarska zajednica Nalaz EK Marijana Petir


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]