Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 02.03.2018. 13:30

3.226 OPG-a iskoristilo potpore ruralnog razvoja - novostvoreno 1.600 radnih mjesta!

Provedba Programa ruralnog razvoja predstavljena je na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

  • 1.895
  • 143
  • 0

Na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora predstavljena je provedba Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. U sklopu prezentacije predstavljeni su podatci o dosadašnjoj apsorpciji sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., pregled raspisanih natječaja, ključnih financijskih podataka kao i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u ovoj godini.

Iako najavljen, ministar Tolušić zbog drugih obveza nije prisustvao sjednici. Umjesto njega o provedbi programa govorila je državna tajnica Marija Vučković, kao i brojni članovi Odbora i predstavnike Ministarstva poljoprivrede. Također, raspravi su se pridružili i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore i lokalnih akcijskih grupa.

Najviše sredstava povukla Osječko-baranjska županija

"O unaprijeđenju procedura u 2017. godini dovoljno govori činjenica da je prošle godine bilo samo 7,35 posto prigovora na natječaje za razliku od 24.06 posto koliko je zabilježeno u 2015./16. kada su natječaji provedeni po staroj proceduri", rekla je Vučković podsjetivši prisutne kako je također višestruko smanjen broj dana čekanja na rezultate natječaja.

"Najviše sredstava iz Programa ruralnog razvoja otišlo je u Osječko-baranjsku županiju, a najmanje u Dubrovačku. Osječko-baranjska županija također prednjači u iznosu zahtjeva za lokalnu infrastrukturu", rečeno je na sjednici.

Vučković je prisutne podsjetila  na razlike između zahtjeva za štete na poljoprivrednom prinosu i trajno nastale štete na poljoprivrednom potencijalu korisnika, a  koje se financiraju iz različitih izvora. "Savjetodavna služba u stalnom je kontaktu s korisnicima, a prihvatljiva je šteta nastala od 1. siječnja 2014. godine.  Također je značajno skraćeno vrijeme obrade zahtijeva za potporu te su HBOR i HAMAG-a otvorili financijske instrumente sa nižim kamatnim stopama za pomoć kreditiranju korisnika mjera iz Programa."

Na sjednici je istaknuto kako je 3.226 poljoprivrednih gospodarstava iskoristilo potpore Programa ruralnog razvoja, od čega 282 mlada poljoprivrednika. "Bilježimo 1.600 novostvorenih radnih mjesta, 5.500 ha razminiranog poljoprivrednog zemljišta, a čak 2,2 milijuna stanovnika je obuhvaćeno podržanim LAG-ovima", rekla je Vučković.

Pomoćnik ministra Krešimir Ivančić naglasio je kako je samo pet posto sredstava iz Programa namijenjeno prerađivačkoj industriji, ali se ona može financirati i iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. "Ne smijemo zaboraviti kako je glavni cilj Programa ruralnog razvoja povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, a ukidanjem kriterija indeksa razvijenosti, investicije bi se koncentrirale oko velikih gradova što definitivno nije njegov cilj", rekao je Ivančić.

Podzastupljenost razvijenijih regija

Okupljeni su raspravljali o razlozima smanjenja intenziteta zahtjeva korisnika za tip operacije 5.2.1. - Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala kao i predugog trajanja administrativnih kontrola, problemima na koje su korisnici nailazili kod  podnošenja zahtjeva za štete u poljoprivrednoj proizvodnji i učinkovitosti Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Zbog primjene kriterija indeksa razvijenosti upozoreno je na podzastupljenost razvijenijih regija Republike Hrvatske u ostvarivanju prava na korištenje sredstava iz Programa. Pozvano je na regionalizaciju i sektorsko usmjeravanje pri planiranju budućih natječaja iz Programa, a osobito onih vezanih uz prerađivačku  industriju i predloženoje  smanjivanje postotka subvencioniranja korisnika u cilju povećanja broja korisnika.

Na sjednicu su došle i predstavnice lokalnih akcijskih grupa. Mihaela Lončar, voditeljica LAG-a Podravina zatražila je informacije vezane za provedbu raspodjele dodijeljenih sredstava i ukazala na potrebu aktivnije potpore Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Foto: Pixabay/yassineexo


Tagovi

Ruralni razvoj Sabor Odbor za poljoprivredu


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!