Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FARMA II
  • 11.02.2017. 16:00

317.470 KM za nastupe na međunarodnim sajmovima

Svrha ovog granta je da se djelimično pokriju troškovi zakupa i uređenja štanda za proizvođače iz sektora voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i meda, sektora mljekarstva i sektora peradarstva. Očekuje se da će posjete ovim prestižnim sajmovima rezultirati povećanjem izvoza.

  • 400
  • 40
  • 0

Direktor USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) Adrian Neal i generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković potpisali su Ugovor o grantu vrijedan 84.366,64 KM za podršku nastupu kompanija iz poljoprivredne i prehrambene industrije na međunarodnim sajmovima u 2017. godini.

Predmet granta je podrška Vanjskotrgovinskoj komori BiH za organizaciju nastupa i posjete međunarodnim sajmovima u Njemačkoj, Ruskoj Federaciji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a očekuje se da će od ovih aktivnosti koristi imati više od 20 domaćih kompanija kroz upostavljanje poslovnih kontakata i povećanje izvoza.

Cilj povećanje izvoza

Aktivnosti predviđene grantom biće realizovane do kraja ove godine. Konkretno, predviđen je nastup 5 kompanija na zajedničkom štandu na sajmu BIOFACH, u Nirnbergu (15-18.2.2017.), te posjeta osam kompanija sajmu Gulfood u Dubaiju (26.2.-2.3.2017.). U drugoj polovini godine, planiran je zajednički nastup bh. kompanija na sajmu World Food Moscow, kao i nastup na sajmu Anuga u Kelnu.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 317.470,23 KM, od čega je vrijednost USAID/Sweden FARMA II granta 84.366,64 KM (26,5%), učešće VTK/STK BiH je 104.823,91 KM (33,1%), a predviđeno je i učešće kompanija u iznosu od 128.279,68 KM (40,4%).

Svrha ovog granta je da se djelimično pokriju troškovi zakupa i uređenja štanda za proizvođače iz sektora voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i meda, sektora mljekarstva i sektora peradarstva na navedenim sajmovima. Očekuje se da će posjete ovim prestižnim sajmovima rezultirati povećanjem izvoza, kako kompanija koje budu izlagale tako i ukupnog izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Bosne i Hercegovine.


Tagovi

USAID Grant Sajmovi Sweden


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.