Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Energetska efikasnost
  • 23.09.2018. 18:00

Kuće od slame - jeftinije za gradnju, štede energiju

Radovi na kući od slame su za oko 30% jeftiniji od radova na kućama od cigala i blokova. Kako tvrde upućeni u ovu tematiku, takva kuća je energetski efikasnija od klasičnih, a najveće uštede ostvaruju se na grijanju i hlađenju.

Foto: Flickr / Brett and Sue Coulstock
  • 407
  • 3
  • 0

U Vojvodini, u susjednoj Srbiji, ove se godine grade dvije kuće od slame i to u Žablju i u Senti. Prije toga su se za ovaj vid komfora opredjeljivali vlasnici u Bačkom Petrovcu, Irigu, Belom Blatu i Šapcu. Kako prenosi RTS, Stanko Kukolj, iz Žablja, dugo je istraživao načine gradnje, dok je posao na svom placu počeo prije četiri mjeseca. On se nada da će do zime uspjeti useliti u svoju kuću od bala slame.

Slama odličan izlolator

Prema njegovim riječima, takvi građevinski radovi su jeftiniji za oko 30% od klasičnih. Kukolj ističe da je ovakva kuća energetski efikasnija za trećinu od kuća napravljenih od cigle ili blokova. Ipak, kako dodaje, prave uštede će osjetiti na duži period, naročito kada je riječ o grijjanju, jer je slama odličan izolator, što znači da je kuća od slame zimi toplija, a ljeti hladnija pa joj, na primjer, nije potreban klima-uređaj, što je jedna od ušteda.

Najveća prijtnja glodari i insekti

Kukolj objašnjava da slama za gradnju mora biti suha. Najbolje bi bilo da se slama pripremi jednu sezonu prije početka radova. Postoji nekoliko načina slaganja slame, ali je Stanko izabrao popunjavati praznine između "kostura" koji je sastavljen od jakih greda. On dodaje da se objekat nalazi na betonskom temelju, a unaprijed se mora pripremiti vodovodna i kanalizacijska mreža, kao i plan za strujne kablove. Kada se bale poslažu, zidovi se premazuju blatom i pljevom, a zatim se kreče. Najveći problem za kuće izgrađene od slame su insekti i glodari, ali i to se rješava postavljanjem specijalne mreže koja spriječava štetočine da buše blato i slamu, dok se insekti "odbijaju" redovnim krečenjem.

Neograničen rok trajanja uz redovno održavanje

Oni koji se opredijele za takav vid gradnje, kako tvrdi Kukolj, ne trebaju se plašiti izbijanja požara, zato što je zemlja koja se nanosi na zidove ujedno i najbolja zaštita. Inače, Stanko gradi kuću od 120m2 a za to mu je bilo potrebno 350 bala slame. Poznavaoci ove vrste građevinarstva kažu da u klimi kakva vlada u Srbiji i uz redovno održavanje ovakvi objekti imaju neograničen rok trajanja.


Tagovi

Kuća od slame Stanko Kukolj Žabalj Energetska efikasnost Biomasa Štednja energije


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.