Zoran Ristanović poklanja pola hektara zemljišta i seme, mladima od 18 do 25 godina, koji žele da proizvode hranu za sopstvene potrebe i ujedno da nauče šta podrazumeva organski način gajenja. Edukacija traje od 15. marta do 15. septembra na imanju Trbušani, koje je udaljeno šest kilometara od Čačka.
Na Fejsbuku je osvanuo jedan oglas, koji je izazvao more pozitivnih komentara korisnika i glasi ovako: "Svi koji žele da nauče i primene, a nemaju svoju zemlju, dobiće je besplatno na korišćenje gde mogu da primenjuju znanje i proizvode hranu za sopstvene potrebe. Sve što proizvedu je lično njihovo.“
Iza oglasa stoji Zoran Ristanović iz Prijevora kod Čačka, koji je sličnu akciju organizovao 2015. godine, a za svoju proizvodnju od 2013. godine ima sertifikat o organskoj proizvodnji. Želi kako kaže da promoviše ovaj zdrav način ishrane, te pruži priliku svim zainteresovanim od 18 do 25 godina starosti da proizvedu hranu za sopstvene potrebe i ujedno da nauče šta podrazumeva organski način gajenja.
Ideja je da pola hektara zemljišta ustupi za oko deset zainteresovanih osoba ili porodica iz Čačka i okoline. Određenim danima bi radili na Zoranovim parcelama, kada bi stekli nova saznanja o organskoj proizvodnji, dok bi ostalim danima radili na svojim parcelama. Seme bi dobili na poklon. Na edukaciji mogu saznati o pripremi, setvi, zaštiti, prihrani, berbi, preradi u organskom sistemu proizvodnje.
Edukacija traje od 15. marta do 15. septembra na imanju Trbušani, koje je udaljeno šest kilometara od Čačka, i to na Zoranovom imanju od 9 do 16 sati ponedeljkom, sredom i petkom. Rad na sopstvenoj parceli utorkom, četvrtkom i subotom za sopstvene potrebe.
Za edukaciju je potrebno da se napravi grupa od najmanje deset ljudi ili porodica, ozbiljnih u nameri da postanu proizvođači organskih proizvoda i da na kraju sezone ostave imanje u urednom stanju kao što je bilo na početku. Napomena je da budući proizvođači organskih proizvoda ne moraju biti prisutni celu sezonu, već kada ko može i želi. Svi koji žele da se prijave potrebno je da se jave na e-mail: ricci07@mts.rs.
Ristanović po organskim principima na svom gazdinstvu na površini od 1 ha gaji povrće, a na isto tolikoj površini voće. Pored toga, bavi se i organskom stočarskom proizvodnjom: živine, svinja, jagnjadi i mangulice. A uzgred, proizvodi i manju količinu organskih jaja.
Naš sagovornik kaže da je za organsku proizvodnju uobičajeno da prvo svi kreću da proizvode za sopstvene potrebe, pa tek onda za tržište, što je i kod njega bio slučaj. Posebno ističe da je i pre nego što je počeo da se bavi organskom prozvodnjom, bio svestan vremena koje dolaze, misleći pre svega na nekontrolisanu upotrebu hemijskih sredstava u prozvodnji hrane.
Iz grada u selo prešao je 2000. godine. Tada je kako je pojasnio zbog porodice doneo definitivnu odluku o preseljenju.
"Imao sam 25 godina i nisam do tada čuo da se neko u tim godinama odlučio na ovakav korak. Supruga i ja smo se iz Čačka preselili u selo Prijevor, koje je udaljeno 6km od centra. Možda je nekada bilo razlike između grada i sela, danas su uslovi života približni", rekao je Zoran.
Objašnjava kako je preseljenjem želeo da njegova deca rastu u prirodnom okruženju, hraneći se organskim prozvodima, a da pri tome ne osete nedostatak grada, pa im je napravio sportske terene, teretanu, imaju internet.
Sa ponosom Zoran govori o nagradama za svoje proizvode. Jedna je za organsku proizvodnju i preradu hrane, osvojena 2016. godine u konkurenciji od 100 proizvođača iz Srbije, a druga je sa Međunarodnog sajma hrane u Beogradu, osvojena 2018. godine.
Tagovi
Autorka