Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 22.02.2019. 18:00
  • Moravički okrug, Čačak

Zoran Ristanović: Nudim zemlju mladima koji žele da proizvode organsku hranu

Zoran Ristanović poklanja pola hektara zemljišta i seme, mladima od 18 do 25 godina, koji žele da proizvode hranu za sopstvene potrebe i ujedno da nauče šta podrazumeva organski način gajenja. Edukacija traje od 15. marta do 15. septembra na imanju Trbušani, koje je udaljeno šest kilometara od Čačka.

Foto: Zoran Ristanović
  • 3.531
  • 717
  • 1

Na Fejsbuku je osvanuo jedan oglas, koji je izazvao more pozitivnih komentara korisnika i glasi ovako: "Svi koji žele da nauče i primene, a nemaju svoju zemlju, dobiće je besplatno na korišćenje gde mogu da primenjuju znanje i proizvode hranu za sopstvene potrebe. Sve što proizvedu je lično njihovo.“

Iza oglasa stoji Zoran Ristanović iz Prijevora kod Čačka, koji je sličnu akciju organizovao 2015. godine, a za svoju proizvodnju od 2013. godine ima sertifikat o organskoj proizvodnji. Želi kako kaže da promoviše ovaj zdrav način ishrane, te pruži priliku svim zainteresovanim od 18 do 25 godina starosti da proizvedu hranu za sopstvene potrebe i ujedno da nauče šta podrazumeva organski način gajenja. 

Ponudio zemlju za proizvodnju organske hrane!

Zemljište i seme na poklon

Ideja je da pola hektara zemljišta ustupi za oko deset zainteresovanih osoba ili porodica iz Čačka i okoline. Određenim danima bi radili na Zoranovim parcelama, kada bi stekli nova saznanja o organskoj proizvodnji, dok bi ostalim danima radili na svojim parcelama. Seme bi dobili na poklon. Na edukaciji mogu saznati o pripremi, setvi, zaštiti, prihrani, berbi, preradi u organskom sistemu proizvodnje.

Imanje Trbušani, udaljeno šest kilometara od Čačka (Foto: Zoran Ristanović)

Edukacija traje od 15. marta do 15. septembra na imanju Trbušani, koje je udaljeno šest kilometara od Čačka, i to na Zoranovom imanju od 9 do 16 sati ponedeljkom, sredom i petkom. Rad na sopstvenoj parceli utorkom, četvrtkom i subotom za sopstvene potrebe.

Na površini od dva hektara gaji povrće i voće

Za edukaciju je potrebno da se napravi grupa od najmanje deset ljudi ili porodica, ozbiljnih u nameri da postanu proizvođači organskih proizvoda i da na kraju sezone ostave imanje u urednom stanju kao što je bilo na početku. Napomena je da budući proizvođači organskih  proizvoda ne moraju biti prisutni celu sezonu, već kada ko može i želi.  Svi koji žele da se prijave potrebno je da se jave na e-mail: ricci07@mts.rs.

Ristanović po organskim principima na svom gazdinstvu na površini od 1 ha gaji povrće, a na isto tolikoj površini voće. Pored toga, bavi se i organskom stočarskom proizvodnjom: živine, svinja, jagnjadi i mangulice. A uzgred, proizvodi i manju količinu organskih jaja.

Naš sagovornik kaže da je za organsku proizvodnju uobičajeno da prvo svi kreću da proizvode za sopstvene potrebe, pa tek onda za tržište, što je i kod njega bio slučaj. Posebno ističe da je i pre nego što je počeo da se bavi organskom prozvodnjom, bio svestan vremena koje dolaze, misleći pre svega na nekontrolisanu upotrebu hemijskih sredstava u prozvodnji hrane.

Preseljenje iz grada u selo

Iz grada u selo prešao je 2000. godine. Tada je kako je pojasnio zbog porodice doneo definitivnu odluku o preseljenju.

Od diplome do prepoznatljivog premijum proizvoda

"Imao sam 25 godina i nisam do tada čuo da se neko u tim godinama odlučio na ovakav korak. Supruga i ja smo se iz Čačka preselili u selo Prijevor, koje je udaljeno 6km od centra. Možda je nekada bilo razlike između grada i sela, danas su uslovi života približni", rekao je Zoran. 

Objašnjava kako je preseljenjem želeo da njegova deca rastu u prirodnom okruženju, hraneći se organskim prozvodima, a da pri tome ne osete nedostatak grada, pa im je napravio sportske terene, teretanu, imaju internet.

Sa ponosom Zoran govori o nagradama za svoje proizvode. Jedna je za organsku proizvodnju i preradu hrane, osvojena 2016. godine u konkurenciji od 100 proizvođača iz Srbije, a druga je sa Međunarodnog sajma hrane u Beogradu, osvojena 2018. godine. 


Tagovi

Organska proizvodnja Sertifikat Edukacija Zoran Ristanović


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!