Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šljiva
  • 23.08.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Oljasi

Zdenko Došen: Uvozom se samo plaši proizvođače da "skinu“ cijenu

Na ekološki uzgoj šljiva odlučio se i Zdenko Došen iz Oljasa, no ono što je zanimljivo kod njega je to da iako ih uzgaja na ovakav način, otkupljivačima prodaje kao konvencionalne. Kaže, jednostavnije je i manji su troškovi.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 1.750
  • 47
  • 0

Ove godine šljive su tražene, kako u trgovačkim centrima, tako i za preradu u domaćinstvu. Posljedica je to mrazeva zbog kojih ih nema u uobičajenim količinama što je na svojim leđima osjetio i ekološki proizvođač iz Oljasa, Zdenko Došen

"Urod je za tri ranije sorte što smo imali bio nikakav“, kazao je za Poljoprivrednu televiziju dodavši kako jedina koja nije podbacila i koja je čak imala i zadovoljavajući urod je stanley. 

Prošle godine imali su otprilike 25 tona šljiva, dok ove godine očekuju četiri do pet, što je čak pet puta manje. Čačansku, najbolju koju imaju, skoro da uopće neće morati brati. "Možda će biti za nekih 250 stabala i ako se nađe 10-tak kilograma“, razočarano ističe. 

Ekološki uzgoj po konvencionalnoj prodaji

A ono što je zanimljivo kod ovog proizvođača je to da iako uzgajaju ovu voćnu vrtu pod ekološkim principima, otkupljivačima ju prodaju kao konvencionalnu. To mu je, otkriva sugovornik, jednostavnije. "Dok ishodim sve dozvole koje mi trebaju dođe mi na isto, možda i na gubitak. Onda je bolje ovako“, dodaje. 

Problema s otkupom nema, ali kao i brojni proizvođači u Zlatnoj dolini muku muči s prijevozom, koji mu stvara dodatni trošak. 

"Zato što u Požegi nema voća i povrća, a i smještena je geografski tu gdje je, pa im i nije na ruku dolaziti. Konkretno, ja šljivu sada vozim u Novu Gradišku, jer trgovačkom lancu za koji radim je neisplativo doći po nju“, objašnjava Zdenko. 

Od poticaja mu ostaje jako malo 

Dobro je poznato kako je ekološka proizvodnja riskantnija, a i zahtjevnija od konvencionalne zbog smanjenog izbora zaštite. Problem su i cijene koje nisu na razini kvalitete proizvoda, u ovom slučaju šljiva. 

"Ispada da u ekološkoj proizvodnji mi brinemo o tuđem zdravlju na svoj trošak“, naglašava sugovornik. Cijena se, objašnjava, jako malo razlikuje u ove dvije proizvodnje, a to ne bi trebalo biti tako jer kod eko uzgoja nema korištenja zaštitnih sredstava, a tu su još i troškovi kontrola, fitosanitarni nadzor, certifikati. "Kada to sve zbrojite od svih poticaja koje dobijete ostaje jako malo. Ja osobno ne vidim nikakvu stimulaciju u ovoj proizvodnji“, napominje Došen. 

A što se uvoza tiče, njega ne gleda kao veliku konkurenciju jer je svjestan kvalitete svojih proizvoda. Dapače, smatra kako se njime samo plaši proizvođače kako bi „skinuli“ cijenu. 

"Već sam dugo u ovoj proizvodnji i s puno otkupljivača sam u kontaktu. Nitko od njih nije oduševljen uvozom“, otkriva ovaj voćar. Razlog tome je, objašnjava, što sve dolazi u rinfuzi, na površini sve izgleda odlično, a prava slika je ta da je trećina od ukupnog voća dobra, dok je ostalo upitno i za preradu. Također, dodaje, ni ambalaža se ne može usporediti s našom. 

O ekološkom uzgoju šljiva na OPG Došen možete pogledati i u videu:


Tagovi

Zdenko Došen Ekološki uzgoj šljiva Loš urod Prijevoz Cijene Uvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]