Pet različitih mikseva sadrže u sebi sušeni crni luk, praziluk, crvenu i zelenu papriku, tikvice ili kupus i obavezno sušene šampinjone. Pogodni su za kombinovanje uz različita jela, naročito veganska i vegeterijanska, a predlog recepata dostupan je na zvaničnom sajtu proizvođača. Ipak, sveže proizvode više prodaju na domaćem tržištu, dok sušene mikseve izvoze za pojedine zemlje EU i to nije slučajno.
Svetski napori su da se potrošači i proizvođači okrenu organskoj ishrani i proizvodnji, a srpski, s druge strane, da se poljoprivrednici okrenu preradi kako bi sačuvali iskoristivost svog proizvoda. Sistem Ekofungi iz Beograda je ispunio oba uslova! Već 30 bave se organskom proizvodnjom šampinjona i bukovača, a na godišnjem nivou prozvodu oko 120 tona šampinjona i 50 tona bukovača. Međutim, specifičnost njihove ponude je u mikesvima različitog sušenog povrća i pečuraka.
"To su miksevi organskog povrća koje smo dehidrirali i mešali sa šampinjonima. Ova sušena smeša je ideja naše direktorke, jer smo želili da napravimo proizvod koji može da traje duže, za ljude koji žive užurbano i nemaju vremena da čiste, seckaju, kuvaju - onda je ovaj proizvod idealan za njih. Bilo koji miks stavi se samo 10 minuta u hladnu vodu i dobije se gotova smesa, koja je iseckana, očišćena i oprana i spremna za upotrebu," kaže Miloš Mirković ispred Ekofungi-ja.
Pet različitih mikseva sadrže u sebi sušeni crni luk, praziluk, crvenu i zelenu papriku, tikvice ili kupus i obavezno sušene šampinjone. Pogodni su za kombinovanje uz različita jela, naročito veganska i vegeterijanska, a predlog recepata dostupan je na zvaničnom sajtu proizvođača.
Ipak, sveže proizvode više prodaju na domaćem tržištu, dok sušene mikseve izvoze za pojedine zemlje EU i to nije slučajno.
"Pošto veganska i vegeterijanska ishrana postaju sve raširenije, sa razlogom smo želeli da napravimo nešto što će imati perspektivu za budućnost i smatramo da će organska proizvodnja tek zaživeti kod nas, a u EU i svetu je već uveliko tu i ljudi mnogo više vode računa šta jedu nego ranije. Negde oko 5 do 10.000 kesica izvozimo na mesečnom nivou za Nemačku, Švajcarsku, Sloveniju, Poljsku, a pregovaramo sa Francuskom i Istokom: Arapskim Emiratima i Jordanom".
Čak osam miliona ili 10% populacije Nemačke hrani se vegeterijanski, u Švajcarskoj oko 14%, dok je Varšava sedmi grad na svetskoj listi takozvanih 'veganskih gradova', pa nije čudo što su miksevi Pasta i Risotto, Consommé, Gourmet, Ragù i miks seckanih i dehidriranih šampinjona zaista pravi proizvod za evropsko tržište. Međutim, ono po čemu još Ekofungi ide u korak s vremenom jeste proizvodnja po principima cirkularne ekonomije, gde se svaki otpad dalje koristi u proizvodnji.
"Imamo organsku proizvodnju po svim evropskim standardima, sertifikovanu za evropsko i naše tržište. Radimo sve od nulte proizvodnje; proizvodimo kompost, a pečurke u tunelima, samo seme uzimamo iz Mađarske“, kaže Miloš.
Konjski stajnjak se koristi za proizvodnju šampinjona, struja se ne koristi za zagrevanja, već snaga mikroorganizama, upotrebljen kompost za uzgoj povrća i pčenice, povrće za sušenje, a slama za bukovače.
Sistem Ekofungi je čak pre pet godina dobio Priznanje za inovativnost, za proizvodnju jestivih gljiva na bazi celuloznih ostataka - u okviru nagrade za investiciju godine Aurea, a ove Pehar za kvalitet proizvoda na novosadskom Sajmu poljoprivrede.
Njihov cilj je održivost, kao odgovor na rastuće potrebe čovečanstva za hranom i to zdravom hranom.
"Organski način ishrane je zdraviji za čoveka, jer za razliku od konvencionalne nema nikakvog hemijskog tretiranja. Srbija ima idealne uslove za organsku proizvodnju - imamo odličnu zemlju, samo treba podići svest ljudi da treba napraviti razliku između organske i konvencijalne proizvodnje i usmeriti ljude na organsku ishranu," kaže Miloš Mirković iz Sistema Ekofungi.
Foto prilog
Tagovi
Autorka