Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organske pečurke
  • 23.06.2019. 16:00
  • Grad Beograd, Beograd

Zašto naše sušene pečurke najviše vole Evropljani?

Pet različitih mikseva sadrže u sebi sušeni crni luk, praziluk, crvenu i zelenu papriku, tikvice ili kupus i obavezno sušene šampinjone. Pogodni su za kombinovanje uz različita jela, naročito veganska i vegeterijanska, a predlog recepata dostupan je na zvaničnom sajtu proizvođača. Ipak, sveže proizvode više prodaju na domaćem tržištu, dok sušene mikseve izvoze za pojedine zemlje EU i to nije slučajno.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.218
  • 94
  • 0

Svetski napori su da se potrošači i proizvođači okrenu organskoj ishrani i proizvodnji, a srpski, s druge strane, da se poljoprivrednici okrenu preradi kako bi sačuvali iskoristivost svog proizvoda. Sistem Ekofungi iz Beograda je ispunio oba uslova! Već 30 bave se organskom proizvodnjom šampinjona i bukovača, a na godišnjem nivou prozvodu oko 120 tona šampinjona50 tona bukovača. Međutim, specifičnost njihove ponude je u mikesvima različitog sušenog povrća i pečuraka.

"To su miksevi organskog povrća koje smo dehidrirali i mešali sa šampinjonima. Ova sušena smeša je ideja naše direktorke, jer smo želili da napravimo proizvod koji može da traje duže, za ljude koji žive užurbano i nemaju vremena da čiste, seckaju, kuvaju - onda je ovaj proizvod idealan za njih. Bilo koji miks stavi se samo 10 minuta u hladnu vodu i dobije se gotova smesa, koja je iseckana, očišćena i oprana i spremna za upotrebu," kaže Miloš Mirković ispred Ekofungi-ja.

Sušene mikseve izvoze za pojedine zemlje EU

Pet različitih mikseva sadrže u sebi sušeni crni luk, praziluk, crvenu i zelenu papriku, tikvice ili kupus i obavezno sušene šampinjone. Pogodni su za kombinovanje uz različita jela, naročito veganska i vegeterijanska, a predlog recepata dostupan je na zvaničnom sajtu proizvođača.

Ipak, sveže proizvode više prodaju na domaćem tržištu, dok sušene mikseve izvoze za pojedine zemlje EU i to nije slučajno.

"Pošto veganska i vegeterijanska ishrana postaju sve raširenije, sa razlogom smo želeli da napravimo nešto što će imati perspektivu za budućnost i smatramo da će organska proizvodnja tek zaživeti kod nas, a u EU i svetu je već uveliko tu i ljudi mnogo više vode računa šta jedu nego ranije. Negde oko 5 do 10.000 kesica izvozimo na mesečnom nivou za Nemačku, Švajcarsku, Sloveniju, Poljsku, a pregovaramo sa Francuskom i Istokom: Arapskim Emiratima i Jordanom".

Specifičnost njihove ponude je u mikesvima različitog sušenog povrća i pečuraka

Proizvodnja po principu cirkularne ekonomije 

Čak osam miliona ili 10% populacije Nemačke hrani se vegeterijanski, u Švajcarskoj oko 14%, dok je Varšava sedmi grad na svetskoj listi takozvanih 'veganskih gradova', pa nije čudo što su miksevi Pasta i Risotto, Consommé, Gourmet, Ragù i miks seckanih i dehidriranih šampinjona zaista pravi proizvod za evropsko tržište. Međutim, ono po čemu još Ekofungi ide u korak s vremenom jeste proizvodnja po principima cirkularne ekonomije, gde se svaki otpad dalje koristi u proizvodnji.

"Imamo organsku proizvodnju po svim evropskim standardima, sertifikovanu za evropsko i naše tržište. Radimo sve od nulte proizvodnje;  proizvodimo kompost, a pečurke u tunelima, samo seme uzimamo iz Mađarske“, kaže Miloš.

Za zagrevanje se koristi snaga mikroorganizama 

Konjski stajnjak se koristi za proizvodnju šampinjona, struja se ne koristi za zagrevanja, već snaga mikroorganizama, upotrebljen kompost za uzgoj povrća i pčenice, povrće za sušenje, a slama za bukovače.

Sistem Ekofungi je čak pre pet godina dobio Priznanje za inovativnost, za proizvodnju jestivih gljiva na bazi celuloznih ostataka - u okviru nagrade za investiciju godine Aurea, a ove Pehar za kvalitet proizvoda na novosadskom Sajmu poljoprivrede.

Proizvod idealan za ljude koji žive užurbano i nemaju vremena da čiste, seckaju, kuvaju! 

Njihov cilj je održivost, kao odgovor na rastuće potrebe čovečanstva za hranom i to zdravom hranom. 
"Organski način ishrane je zdraviji za čoveka, jer za razliku od konvencionalne nema nikakvog hemijskog tretiranja. Srbija ima idealne uslove za organsku proizvodnju - imamo odličnu zemlju, samo treba podići svest ljudi da treba napraviti razliku između organske i konvencijalne proizvodnje i usmeriti ljude na organsku ishranu," kaže Miloš Mirković iz Sistema Ekofungi.


Foto prilog


Tagovi

Organska proizvodnja Sušene pečurke Ekofungi Miloš Mirković Uzgoj šampinjona Uzgoj bukovača


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...