Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinsko bilje
  • 31.07.2018. 07:30

Začinsko bilje za zimu sačuvajte u ulju, u soli ili sušenjem

Začinsko bilje može se spremiti za zimu sušenjem, usoljavanjem i preliveno uljem. Nakon berbe potrebno je brzo biljni materijal osušiti ili konzervirati na neki drugi način kako ne bi izgubio na kvaliteti i aromi.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.546
  • 42
  • 0

Ljeto je vrijeme berbe i spremanja začinskog bilja koje ćemo koristiti tijekom zime. Bosiljak, kopar, peršin, majčina dušica, dragoljub, čili paprike i mnoge druge vrste možemo uzgajati u našim vrtovima i spremiti za upotrebu tijekom zime. Postoje različite tehnike pripreme ovih biljaka za zimske dane: sušenje, zalijevanje uljem, usoljavanje. Koju tehniku ćemo odabrati ovisi od namjene biljke.

Sušenje  bilja

Ubrane biljke najčešće se suše i upotrebljavaju za pripremu raznih čajeva ili kao začinsko bilje.  Najjednostavniji način sušenja začinskog  bilja je sušenje u sjeni. Na taj način se sprječava gubitak boje listova i cvjetova, a čuvaju se i ljekovita svojstva biljnog materijala. Ubrane biljke se suše u tankom sloju, najbolje na mreži u prostoru koji će osigurati stalni protok zraka (na propuhu). Nakon branja biljke je potrebno što prije osušiti kako ne bi došlo do gubitka korisnih i aromatičnih tvari.

Biljke prije sušenja je potrebno očistiti, a korijenje nakon pranja treba izrezati na sitnije komadiće. Prostor za sušenje treba biti čist i uredan, bez pristupa životinja  i zaštićen od ulaza muha i drugih insekata.

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

Period koji je potreban za sušenje ovisi od vrste i dijela biljke koja se suši, vremenskim uvjetima. Cvjetovi i listovi se suše tijekom kraćeg vremenskog perioda od 2 do 10 dana, dok se stabljike i korijenje suše do 15 dana. Ovakav način sušenja je pogodan za male količine bilja koje se koristi u kućanstvu.

Ubrano bilje se može sušiti u pećnici električnog štednjaka, ali temperatura sušenja ne smije biti veća od 50°C. Temperatura sušenja ovisi od vrste biljke, sadržaja vode i eteričnih tvari. Na ovaj način sušenje traje od 2 do 24h. Svakih 15 minuta potrebno je biljni materijal promiješati, a pleh na kojem se bilje suši okrenite za 180°. Na ovaj način će se biljni materijal ravnomjerno osušiti.

Začinske biljke u ulju

Svježe ubrane biljne začine potrebno je očistiti, odvojiti listove od debljih stabljika i lisnih drški. Biljke se operu i ostave da se prosuše od suvišne vode. Nakon toga biljke se usitne i stave u tegle ili boce. Potrebno je napuniti do ¾ zapremine posude s biljnom masom i zaliti uljem. U sadržaju tegle ne smije biti mjehurića zraka, a biljni materijal treba biti potopljen u ulju. Posude i poklopci trebaju biti sterilizirani. Ovako pripremljeno ulje se koristi za pripremu salata, umaka, juha, variva.

Usoljeni začini

Za pripremu začina u soli koriste se bosiljak, peršin, selen, borač, luk vlasac i druge biljne vrste. Nakon branja biljke se očiste, operu, prosuše. Deblje stabljike se odbace, a listovi se sitno nasjeku. Na 100g biljne mase uzme se 30g soli. Teglice trebaju biti sterilizirane, a usitnjeno bilje se pomiješa sa solju i čvrsto nabije u tegle koje zatim zatvorimo.


Tagovi

Začinsko bilje Sušenje Začini u ulju Usoljeni začini Zimnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.