Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisne životinje
  • 30.09.2016. 12:00

Žabe u kontroli štetnika voća i povrća

Žabe su pomagači u vrtu. One se hrane štetnicima, prvenstveno kukcima. Svojim prisustvom nam pokazuju da je naš vrt zdrava sredina.

Foto: Pixabay.com/pixel
  • 2.848
  • 262
  • 0

Većina ljudi će na žabe reagirati s gađenjem, ali vrtlari su spoznali njihovu izuzetnu vrijednost. Žabe koje žive u vrtu su pomoćnici u borbi protiv mnogih štetnika i već dugo se koriste u kontroli štetnika voćnjaka i povrtlarskih kultura.

Žabe mogu pojesti 2 do 3 puta više kukaca od ptica, jer su im omiljena poslastica i aktivne su noću. Ptice, za razliku od žaba, u svojoj prehrani koriste i druge namirnice i aktivne su danju. Jedna žaba može pojesti 100 različitih kukaca.

Žabe smanjuju napad štetnih kukaca. Ne koristite otrovne mamce za puževe ukoliko želite žabe u svojim vrtovima i voćnjacima!

U Nizozemskoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji žabe se koriste u staklenicima i plastenicima za suzbijanje štetnika. Žabe su u prošlom stoljeću korištene za zaštitu šećerne trske od kukaca. Postoji nekoliko tisuća različitih vrsta žaba. Na našim prostorima možemo pronaći malu zelenu žabu, smeđu močvarnu žabu, veliku zelenu žabu i druge.

Kao i većina životinjskih vrsta, žabe su se našle na udaru suvremenog doba, upotrebe pesticida, kemijskih gnojiva, promjene klime i njihova brojnost opada. Važan su dio ekosustava jer reguliraju brojnost kukaca. Tamo gdje je smanjena njihova brojnost dolazi do prevelikog broja kukaca.

Jedna žaba pojede 100 kukaca

Svojim prisustvom ili odsustvom pokazat će nam što se događa u našem okruženju. Ukoliko žabe nisu prisutne u vašem voćnjaku ili vašem vrtu, to je pokazatelj da nešto ne valja, da je ravnoteža narušena. Potrebno je raditi na privlačenju žaba i njihovom zadržavanju u našim voćnjacima i vrtovima.

Žabe smanjuju napad štetnih kukaca. Ne koristite otrovne mamce za puževe ukoliko želite žabe u svojim vrtovima i voćnjacima.

Ovisno o vrsti, žabe koriste različite štetnike za svoju prehranu. Na njihovom meniju se nalaze mnogi štetnici: stjenice, mravi, uholaže, larve i lutke insekata, larve i gusjenice leptira, stonoge, puževi, komarci, skakavci i mnogi drugi insekti.

Da bi privukli žabe u vrtove i voćnjake, potrebno je stvoriti uvjete za njihov život. Brigu o njihovim staništima žabe će uzvratiti u rano proljeće koristeći za svoju prehranu brojne štetnike. Žabe rado naseljavaju voćnjake i vrtove u kojima se ne koriste pesticidi. U jednom dijelu voćnjaka ili vrta ostaviti travu koju ćete kositi manje puta nego ostali dio. Žabe će se naseliti u ovakvim dijelovima. Kućne ljubimce držati dalje od dijela rezerviranog za žabe.

Poželjno je iskopati malo jezerce (baru). Ovo jezerce će osigurati mjesto za reprodukciju žaba. Jezero treba biti dovoljno duboko da za vrijeme zime ne dođe do zamrzavanja dna jezera i uginuća žaba. Također, ne treba dopustiti zamrzavanje jezera. To može dovesti do nedostatka zraka i rezultirat će uginućem žaba. Ovakvo jezero za žabe je jednostavnije napraviti nego jezero za ribe. Žabama ne trebaju pumpe za vodu, aeracija vode, vodoskoci ili fontane. Dovoljno je najjednostavnije iskopano jezerce, dovoljno duboko i s ponekom zasađenom vodenom biljkom. Žabe su tajanstvene životinje koje se vole skrivati. Jezerce treba biti duboko najmanje 60 cm, djelomično u hladu. Dobro je na rub postaviti deblju granu ili dasku da bi žabe lakše izlazile iz vode i vraćale se u jezero. Jezerce treba imati i plićake u kojima bi se razvijali punoglavci.

One ne toleriraju suh zrak. Ljeto provode kao noćne životinje. U sumrak postaju aktivne, osobito u večerima pred kišu. Možemo ih privući reflektorima. Približavaju se izvoru svjetlosti zbog mnoštva kukaca.

Privući će ih saksije prevrnute na bočnu stranu i djelomično ukopane. Tu će se one moći zavući i sakriti. Vrtlari preporučuju i postavljanje zdjelica s vodom.

Razmnožavanje žaba

Za svoje razmnožavanje žabe trebaju vodu. U vodu polažu jaja iz kojih se razvijaju punoglavci. Jaja plivaju u želatinoznoj masi koja ih drži na okupu u vodi. Punoglavci se javljaju kod nekih vrsta već nakon 40 do 45 dana.

Zima i žabe

Različite vrste žaba prezimljavaju na različite načine. Neke vrste prezimljavaju u rastresitom zemljištu na dubini do 15 cm, dok druge svoje zimovalište pronalaze u ruševinama, pukotinama zidova, ispod kamenja, u raznim rupama u zemlji, u rupama glodavaca, ispod gomila lišća, pod gomilama grana, u žbunju, u mulju na dnu jezera. One mogu kopati rupe ili koristiti rupe drugih životinja za svoje prezimljavanje.

Foto: Pixabay.com/pixel2013


Tagovi

Žabe Pomagači Vrt Korisne životinje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.